Çin’den dünyayı tedirgin eden tehdit: ‘Savaş açarız’

ABD’nin Tayvan'ı silahlandırması bazı ülkelerin tepkisine neden oldu. Çin, Tayvan’ın bağımlığını ilan etmesi halinde savaş başlatmaktan kaçınmayacaklarını belirtti.

12.06.2022-11:14 - (Son Güncelleme: 12.06.2022-11:14) Çin’den dünyayı tedirgin eden tehdit: ‘Savaş açarız’

Tayvan'ı silahlandırmasın ortalığı fena karıştırdı. Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, bu duruma tepki göstererek, Tayvan’ın bağımsızlığını ilan etmesi durumunda "savaş başlatmakta tereddüt etmeyeceklerini" dile getirdi. 

Çin’den ABD’ye sert uyarı

ABD’nin yaptığı son hareket Çin hükümetini kızdırdı. Çin Savunma Bakanı Vey Fınghı, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde Çin'i çevrelemek üzere çatışma ve cepheleşme yapmaya çalıştığını belirterek, ABD’nin bazı özel gruplar oluşturmaya çalıştığını belirtti. 

Singapur'da düzenlenen Shangri-La Diyalogu Forumu'na katılan Bakan Vey, ABD'nin Hint-Pasifik stratejisini eleştirerek önemli açıklamalarda bulundu. 

ABD’nin daha önce katıldığı bir formda yaptığı açıklamanın "karalayıcı suçlamalar ve tehditler" olarak niteleyen Vey, "ABD'nin Hint-Pasifik stratejisi, bize göre, 'özgür ve açık Hint-Pasifik' adı altında özel bir küçük grup oluşturma, belirli bir ülkeyi hedef almak üzere bölge ülkelerinin iradesini gasbetme girişimidir’’ şeklinde konuştu. 

Bizi tehdit etmeyin

Hiçbir ülkenin çok taraflılık görüntüsü altında kendilerini tehdit etmemesi gerektiğini ifade eden Vey, "Dışlayıcı blok oluşumlarına, cepheleşmeye, çevreleme siyasetlerine, ekonomik ilişkileri koparmaya ve tedarik zincirlerinin zedelenmesine hayır demeliyiz. Bölgelerin etrafını duvarlarla çevirmek ve paralel sistemler kurmak dünyayı bölmekten ve tüm ülkelerin ortak çıkarlarına zarar vermekten başka işe yaramayacaktır." diye konuştu.

Daha öncesinde yaşanan şeylerin insanlığa ders olması gerektiğini, savaşlar sonrasında çok ağır bedeller ödendiğini dile getiren Vey, "Tüm bunlar bize bölünme ve cepheleşmenin hiçbir yere götürmediğini, dayanışmanın ve iş birliğinin doğru yol olduğunu gösterdi. Hegemonya ve güç siyaseti yerine barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan iş birliğini geliştirmeye çalışmalıyız. Küresel meseleler tek bir ülkenin veya küçük bir ülkeler grubunun dikte etmesiyle değil, tüm paydaşların katılımıyla tartışılmalı’’ dedi. 

"Tayvan için sonuna kadar savaşacağız"

Yaptığı açıklamada Tayvan sorunu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vey, Tayvan'ın Çin'in parçası ve iç işi olduğunu ve buraya yabancı müdahalesinin kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, ABD’ye gözdağı verdi. Vey, barışçı yeniden birleşmenin Çin halkının en büyük dileği olduğunu, bu yönde her türlü çabayı samimiyetle göstereceklerini belirterek, "Çin kesinlikle (Tayvan ile) yeniden birleşmeyi gerçekleştirecektir. Çin'in yeniden birleşmesi Çin ulusunun büyük ülküsüdür ve hiç kimsenin, hiçbir gücün durduramayacağı tarihsel eğilimdir. Tayvan sorunu, Çin ulusunun güçsüz olduğu bir kargaşa döneminin ürünüdür, Çin İç Savaşı'nın mirasıdır ve Çin ulusunun yeniden canlanmasıyla kesin çözüme ulaşacaktır." dedi.

‘’Savaşmaktan kaçınmayacağız’’

Adadaki iktidarda bulunan Demokrat İlerici Parti’nin Çin’e bağlı olduğunu ve bunu değiştirmeye çalışmanın suç olduğunu belirten Vey, "Şunu açıkça belirteyim; eğer ki birileri Tayvan'ı Çin'den koparmaya çalışırsa savaşmaktan kaçınmayacağız. Her ne pahasına olursa olsun sonuna kadar savaşacağız. Bu, Çin'in tek seçimidir." ifadelerini kullandı.

ABD’nin Tayvan politikasının açık bir tehdit olduğunu ve bu durumda karşı hamle yapacaklarının altını çizen Vey, "ABD, tek Çin ülkesine bağlılığını ihlal ediyor, ayrılıkçı güçlere destek veriyor ve Tayvan İlişkileri Yasası'nı öne sürerek Çin'in iç işlerine müdahale ediyor. ABD de kendi birliğini sürdürmek için bir iç savaştan geçti. Biz böyle bir iç savaşı istemesek de Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik her türlü girişimi kararlılıkla ezeceğiz. Kimse Çin'i yeniden birleşme yolundan alıkoyamaz, kimse Çin Silahlı Kuvvetlerinin egemenliği ve toprak bütünlüğünün savunma kararlılığı ve kabiliyetini azımsamamalı." değerlendirmesinde bulundu.


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal