Çin, Tayvan Hava Sahasını İhlal Etti

Karadeniz'deki Ukrayna-Rusya arasında tansiyon yükselmeye devam ederken dünya şimdi de Çin'i konuşuyor. Çin'in Amerika'nın açıklamalarına rağmen Tayvan'a ilişkin askeri hareketliliği sürüyor.

13.04.2021-10:08 - (Son Güncelleme: 13.04.2021-10:08) Çin, Tayvan Hava Sahasını İhlal Etti

Tüm dikkatler Rusya-Ukrayna gerginliğine dönmüşken, Çin'in son dakika adımı ortalığı karıştırdı.

Tayvan, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun (ÇHKO) 25 savaş uçağının, Hava Savunma Tanımlama Sahası'nı (ADIZ) bozduğunu belirtti.

Focus Taiwan'ın haberine göre Tayvan Savunma Bakanlığı, Hava Savunma Tanımlama Sahası'nı ihlal eden Çin savaş uçaklarının 14'ünün J-16, dördünün J-10 savaş uçağı, dördünün H-6K bombardıman, ikisinin Y-8 deniz karakol, birinin ise KJ-500 erken uyarı ile denetim uçağı olduğunu belirtti.

Çin uçaklarının Tayvan'ın güneybatı kesiminde uçtuğunu ifade eden Bakanlık, Çin savaş uçaklarının, hava sahasından ayrılması adına Tayvan'ın kendi savaş uçakları ile hava savunma düzenlerini harekete geçirdiğini belirtti.

Konu olan ihlal ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin'i Tayvan hususunda ikaz etmesinin peşinden geldi. Blinken, geçen gün yaptığı açıklamasında, Pekin idaresinin Tayvan'a ilişkin "saldırgan tavırları" ve Tayvan Boğazı'ndaki yükselen tansiyonun kaygı uyandırdığını ifade etmişti.

Tayvan'a karşı bölgede barış ve güvenliği temin etmek adına verdikleri sözün arkasında olduklarının altını çizen Blinken, "Şunu size söyleyebilirim ki Tayvan'ın şu anki statükosunu zorla değiştirmeye çalışmak çok ciddi bir hata olur." dedi.

'3. DÜNYA SAVAŞI MI BAŞLIYOR?'

Uzmanlar "endişelenme devrinin" başladığı hususunda ikaz ederken, karşılıklı askeri hamleler ile süper kuvvetlerin de bölgeye dahil olmak istemesi sebebiyle 3. Dünya Savaşı korkusu uzmanlar tarafından da dillendirilmeye başlandı.

Uzmanlar, Tayvan'ın büyük ihtimalle çatışmaya neden olabilecek bir sonraki küresel patlama noktası olacağını belirtiyorlar. Asya'nın şu anda içerisinde olduğu halin, 1914'te I. Dünya Savaşı arifesindeki Avrupa'yı andırdığını öne sürüyor. 

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi, eski ulusal güvenlik danışmanı HR McMaster aracılığıyla bu tehditle alakalı uyarıldı. Danışman McMaster, "Çin, Tayvan'ı alınacak 'bir sonraki büyük ödül' olarak görüyor," diye konuştu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal