16.01.2020-17:42 (Son Güncelleme:12.02.2022-14:15)


1

Dünya’nın insan eliyle yapılmış en uzun yapısı olan Çin Seddi'nin toplam uzunluğu 8 bin 850 kilometredir. Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuzeybatı sınırı boyunca uzanır. Sadece duvarının uzunluğu 6 bin 270 kilometredir. Bariyerler ve surlar da eklendiğinde toplam uzunluğu elde edilir.



2

Çin Seddi'nin geçmişi her ne kadar 2 bin yıldan önceye dayansa da, dünyanın geri kalanı bu yapıdan uzun yıllar habersizdi. Avrupalıların Çin Seddi ile ilk tanışması 1605 yılında Portekizli kâşif Bento de Gois aracılığıyla oldu. Çin Seddi daha sonra ulaşım imkânlarındaki kolaylıkların da etkisiyle dünyada duyulmaya başladı.



3

Her ne kadar Çin Seddi'nin yapımında kullanılan harç içerisinde insan kemikleri olduğuna dair iddialar bulunsa da bu sadece söylentiden ibarettir.



4

Çin Seddi'nin en geniş yeri 9 bin 144 metre ve en yüksek yeri ise 3,7 metredir. Duvarın en yüksek noktası (gözetleme kulesinin tepesine kadar) yaklaşık 8 metredir.



5

Çin Seddi'nin yapılmasındaki amaçlarla ilgili birçok tarihçi çeşitli görüşler bildirmiştir. Ülkeyi kuzeyden gelen Moğol ve Türk saldırılarından korumak, düşmanı yavaşlatmak, suçluları cezalandırmak için sürgün yeri olarak kullanmak, İpek Yolu üzerinde seyahat edenleri korumak ve ülkeden kaçışları engellemek en yaygın görüşlerdendir.



6

Yüzyıllar boyunca Çin Seddi üzerinde binlerce savaş yaşanmıştır. Bu savaşların sonuncusu 1938 yılındaki Çin-Japonya Savaşı'dır.



7



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR