Çil Neden Oluşur?

Çil, derinin üst tabakasında oluşan kahverengi küçük noktalardır. Açık tenli kişilerde daha sık görülmekte olup, çoğu zaman küçük yaşlarda ortaya çıkmaya başlarlar. Fakat yetişkinlik döneminde, düzensiz olarak beliren çillere de sıkça rastlanmaktadır.

22.06.2020-14:21 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-14:19) Çil Neden Oluşur?

Günümüzde kimileri çillerin görünümünden hoşlanmaktayken kimileri ise rahatsızlık duymaktadır. Bu yazımızda çil neden oluşur ve çiller nasıl tedavi edilir gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Çiller Nasıl Oluşur?

Çil neden oluşur sorusunun en kesin cevabı, güneş ışığının zararlarından korunmamak ve genetik yapı olacaktır. Çil oluşumu, bir deri hastalığı değildir; fakat cildin yeterince korunmadığının bir belirtisidir. Çiller, yüz bölgesi, boyunlar, omuzlar gibi vücudun belli yerlerinde oluşabilir. Derinin yüzeyinde fazla melanin maddesinin birikmesi nedeniyle ortaya çıkarlar. Özellikle yaz aylarında güneş ışığına maruz kaldıkları için daha da belirginleşirler. Güneş ışığı, kış mevsiminde de yüzümüze ulaşmaktadır. Bu yüzden her mevsim cildimizi çok iyi bir şekilde güneşten korumalıyız.

Çil Çeşitleri

Çiller oluşum şekilleri ve büyüklüklerine göre isimlendirilirler. Bunlardan birincisi, Ephelis’tir. Bu türdeki çiller, hafif kırmızı veya açık kahverengine yakın renkte olurlar. Güneş aylarında sıkça artan küçük noktalar işte bunlardır.

Diğer çil çeşidi ise, Lentigo’dur. Bu türdeki çiller, daha büyük ve yanık gibi görünen bir yapıya sahiptirler. Genellikle koyu kahverengiye yakın bir renkte oluşurlar ve yaygın olarak bildiğimiz ufak lekelerden çok daha büyük bir yapıdadırlar. Özellikle bu görüntüye sahip çiller için, mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Bu özellikteki lekelere, bilinçsizce tedavi yöntemleri uygulamak zararlı sonuçlara yol açabilir.

Çiller Nasıl Tedavi Edilir?

Çocukluk çağlarında oluşan çil lekeleri, zaman ilerledikçe kendiliğinden yok olmaya meyillidirler. Küçük yaşlarda ciltte çil neden oluşur sorusunun cevabı genelde genetiktir. Cilt yüzeyi, güneşten özenli bir şekilde korunursa ileri yaşlarda geçme ihtimalleri yüksektir.

Yetişkinlik döneminde, yani sonradan deride belirmeye başlayan çillerin ise kendi kendine yok olma ihtimalleri yoktur. Bu dönemlerde çil neden oluşur derseniz, genellikle güneşten iyi bir şekilde korunmamak en başlıca sebeptir. Bu durumdan rahatsızlık duyuluyorsa, öncelikle bir dermatoloğa başvurmakta fayda vardır. Uzman doktorlar tarafından yapılan lazerle leke tedavileri sayesinde çillerden kurtulma ihtimali vardır. Fakat bu uygulamalar kesin bir sonuç vadetmemektedir.

Çilleri Azaltan Doğal Yöntemler

1-Karpuz Maskesi

Karpuzu rendeleyerek yüzünüze sürün. 15 dakika bekledikten sonra ılık su ile yüzünüzü durulayın.

2-Havuç ve Limon Suyu Maskesi

20 damla limon suyuna 3 tatlı kaşığı havuç suyu ilave edin. Sadece çillerin olduğu bölgelere uygulayın. 15 dakika bekleyip yüzünüzü yıkayın.

3-Limon Suyu

1 adet limonu sıkın ve küçük bir pamuk yardımıyla sadece çillerinizin üzerine uygulayın. 10 dakika kadar bekleyip yüzünüzü ılık su ile güzelce durulayın.

Saydığımız tüm bu tarifleri yüzünüzü temizlemeden uygulamamalısınız. Ayrıca eğer bu tarifleri uyguladıktan sonra dışarı çıkacaksanız, mutlaka güneş koruyucu kullanmalısınız.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal