Çikolata kisti nedir, belirtileri nelerdir, neden olur, tehlikeli mi? Regl dönemindeki şiddetli ağrı hastalığın işareti

Adet dönemindeki şiddetli ağrı ve normalden çok daha sık görülen kanamaların altında çikolata kisti yatıyor olabilir. Kadın sağlığını tehdit eden çikolata kistinin görülme sıklığı da son yıllarda ivme kazandı. Kimi durumlarda doğurganlığı da etkileyen çikolata kistini mercek altına aldık.

30.03.2022-16:30 - (Son Güncelleme: 30.03.2022-16:34)

Regl döneminde yaşanılan şiddetli ağrıların ve normalden fazla görülen kanamaların sebebi çikolata kisti olabilir. Dünyada yüzbinlerce kadını etkileyen çikolata kistinin artışı oranı oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Bilhassa 35 yaş üzeri için kritik bir sağlık sorununa dönüşen çikolata kisti, müdahale edilmediğinde kısırlığı da meydana getiriyor. 

Çikolata kisti nerede oluşur?

Çikolata kistinin en yaygın görüldüğü bölgeler; yumurtalıklar, pelvisi örten doku ve fallop tüpleridir. Endometrium dokusu normal durumlarda yalnızca rahim içinde bulunur ve adet döneminden sonra kalınlaşarak bebeğin yerleşmesini sağlar. Bu doku her regl döneminde yenilenir.

Çikolata kisti neden olur?

Endometriozis olarak isimlendirilen halk arasında çikolata kisti olarak bilinen bu hastalık endometrium tabakasının rahim dışındaki herhangi bir bölgede büyümesi sonucunda meydana gelir.

Endometrium dokusunun aynı zamanda yumurtalıklarda bulunmasıysa regl benzeri kanamalara yol açıp yumurtalık içinde koyu renkli kan birikintilerine sebep olur bunun sonucunda da meydana çikolata kisti çıkar. Bu kistlere çikolata kisti denmesinin sebebi de içerisinde biriken oluşumun koyu kahverengi ve koyu kıvamlı olmasıdır.

Genetik faktörler çikolata kistine yol açıyor 

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

Çikolata kistinin sebebi tam olarak net değildir fakat bazı faktörler çikolata kistinin oluşmasında oldukça etkilidir. Bu faktörlerin en yaygını genetik faktörlerdir. Bu kist aile içinde aktarılma eğilimine sahiptir. Çikolata kistini oluşturan diğer etkenler: Bağışıklık sisteminin güçsüz olması, ters yöne menstrüasyon olması.

Çikolata kistinin belirtileri nelerdir?

- Regl döneminde bel ve karın ağrıları

- Cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı

- İdrar sırasında ağrı hissetmek

- Regl dışında kanamalar görülmesi

- Regl döneminde artan kabızlık veya ishal

- Kanlı dışkı

- Sık sık idrara çıkma

- Dış gebelik

- Kısırlık

Çikolata kistinin tedavisi var mı?

Çikolata kisti tehlikeli mi?

Çikolata kisti belirtilerini taşıyorsanız kadın ve doğum hastalıkları bölümüne gitmeniz gerekmektedir. Ne yazık ki, çikolata kistini tümüyle ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Uygulanan tedaviler daha çok kiste bağlı ortaya çıkan ağrıları gidermek ve kısırlığı önlemek üzerinedir. Bunun için de çikolata kistine karşı ilaç tedavisi veya cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.

Çikolata kisti gebeliğe engel olur mu?

Çikolata kisti, doğurganlığı azaltmaktadır fakat çikolata kistinin tek başına yumurtalıkta görülmesi gebeliğe engel olmaz. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal