Çığır Açan Teknolojiler!

Teknoloji dünyasında çığır açan gelişmelerin bazılarını yakından inceledik. MRNA aşıları gibi bazıları zaten hayatımızı değiştirirken nasıl geliştiğine diğer teknolojilerin ne adımlar attığına nasıl bir teknolojide olduklarına şahit olduk.

27.02.2021-10:39 - (Son Güncelleme: 27.02.2021-10:39) Çığır Açan Teknolojiler!

lMessenger RNA Aşıları 

Ocak ayında kovıd-19 salgını başladığında, birkaç biyoteknoloji şirketindeki bilim adamları potansiyel aşılar oluşturmanın bir yolu olarak mRNA'ya geçmekte hızlı davrandılar; Aralık 2020'nin sonlarında, dünya çapında 1.5 milyondan fazla kovıd-19'dan öldüğü bir zamanda, aşılar ABD'de onaylandı ve pandeminin sonunun başlangıcı oldu.

Yeni kovid aşılarında daha önce kullanılmamış bir teknoloji kullanıldı.Ve bu koronavirüs mutasyona uğramaya devam ederse, mRNA aşıları kolay ve hızlı bir şekilde değiştirilebilir. Messenger RNA ayrıca orak hücre hastalığı ve HIV için ucuz gen düzeltmelerinin temeli olarak büyük umut vaat ediyor.

GPT-3

Yazmayı ve konuşmayı öğrenen büyük doğal dilde bilgisayar modelleri,dünyayı daha iyi anlayabilen ve onunla etkileşime girebilen yapay zekaya doğru büyük bir adımdır. GPT-3 , bugüne kadarki en büyük ve en çok okur yazar olanıdır. Binlerce kitabın metni ve internetin çoğu üzerinde eğitilen GPT-3, insan tarafından yazılmış metni tekinsiz ve bazen de tuhaf gerçekçilikle taklit edebilir ve bu da onu makine öğrenimi kullanılarak üretilmiş en etkileyici dil modeli haline getirir. Bazen yanlışlıklar olabiliyor çünkü GPT-3 ne yazıldığını anlamıyor. bu nedenle sonuçlar bozuk ve anlamsız gelebiliyor.

Eğitmek için muazzam miktarda hesaplama gücü, veri ve para gerekir, bu da büyük bir karbon ayak izi yaratır ve benzer modellerin geliştirilmesini olağanüstü kaynaklara sahip laboratuvarlarla sınırlar. Yanlış bilgi ve önyargılarla dolu internetten gelen metinler üzerine eğitildiği için, genellikle benzer şekilde önyargılı pasajlar üretir. 

TikTok Öneri Algoritmaları

2016'da çin'de piyasaya sunulan TikTok dünyanın en hızlı ilerleyen uygulamalrından oldu milyarlarca kez indirildi ve yüz milyonlarca kullanıcıyı içine çekti. Bunu nasıl başardı farklı yaptığı şey neydi?

TikTok 'sizin için' beslemesine güç veren algoritmalar,insanların çevrımdışı olarak ünlü olma şeklini değiştirerek büyük ilgi topladı.

Yeni içerik oluşturucuların çok hızlı bir şekilde çok sayıda görüntü alma yeteneği ve kullanıcıların bu kadar çok türde içeriği keşfetme kolaylığı, uygulamanın şaşırtıcı büyümesine katkı sağladı.

TikTok aslında diğer uygulama sahiplerine algoritması ile öncü oldu ve diğer sosyal medya şirketleri artık bu özellikleri kendi uygulamalarında yeniden üretmek için çabalıyorlar. 

Veri Güvenleri

Teknoloji şirketlerinin kişisel verilerimizin kötü bakıcıları olduğu kanıtlandı. Bilgilerimiz sızdırıldı, hacklendi ve çoğumuzun sayabileceğinden daha fazla satıldı ve yeniden satıldı. Belki sorun bizde değil, uzun zamandır bağlı kaldığımız gizlilik modeliyle ilgili - bireyler olarak öncelikle kendi mahremiyetimizi yönetmek ve korumaktan sorumlu olduğumuz bir model.

Veri güvenleri , bazı hükümetlerin keşfetmeye başladığı alternatif bir yaklaşım sunuyor. Veri güveni, kişilerin kişisel verilerini onlar adına toplayan ve yöneten tüzel kişiliktir. Bu tröstlerin yapısı ve işlevi hala tanımlanıyor ve birçok soru devam etse de, veri güvenleri, gizlilik ve güvenlikle ilgili uzun süredir devam eden sorunlara potansiyel bir çözüm sunması açısından dikkate değerdir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal