Çifte vatandaşlık nedir, ne demektir? Nasıl çifte vatandaş olunur? Çifte vatandaş olma şartları ve avantajları

Aynı anda bir yada daha fazla ülkede vatandaşlık haklarına sahip olmak isteyen vatandaşlarımız, bu sıralar İnternet üzerinden araştırmalara başlamış durumdalar. Peki Çifte vatandaşlık nedir, ne demektir? Nasıl çifte vatandaş olunur? Çifte vatandaşlık nasıl alınır? Herkesin merak etmekte olduğu bu konunun detaylarına sayfamızda yer vermiş bulunmaktayız.

26.04.2022-01:26 - (Son Güncelleme: 26.04.2022-01:26) Çifte vatandaşlık nedir, ne demektir? Nasıl çifte vatandaş olunur? Çifte vatandaş olma şartları ve avantajları

Ülkemizde yaşayan çoğu vatandaşımız, başka ülkelerde vatandaşlık almaya çalışmaktadır. Yurt dışında yaşamanın hayalini kuran kişiler, nasıl yollardan geçmek gerektiğini İnternet üzerinden araştırma yapmaktadır. Ara ara sürekli gündemde yer alan çifte vatandaşlık hakkında bilgiler merak edilmeye devam etmektedir.

çifte vatandaşlık

Çifte vatandaşlık nedir, ne demektir?

Aynı zamanda iki yada daha çok ülkede yaşayarak vatandaşlık haklarına sahip olabilen kişilere denmektedir. Bazen çifte vatandaş para karşılığında yapılabilmektedir. Çifte vatandaş kişinin ailesi ile birlikte gelebileceği bir hak olabilmektedir. Bir ülkede belli bir zaman yaşadığın vakit, o ülkede çifte vatandaşı olma hakkına sahip olabiliyorsunuz. Kişilerin yaşamış oldukları ülkede, başka bir ülkeden geldiklerine dair belgeleri sunmaları çok önemlidir. Yoksa bulunmuş oldukları devlet yalnızca kendi vatandaşıymış gibi işlem yürütme yaparak, iki devlet arasında belge paylaşımlarında karışıklıklar yaşanabilir.

Çifte vatandaş olarak hayatını devam ettirmekte olan bir kişi, vatandaşı olduğu ülkelerin tüm ayrıcalıklarından faydalanabilir.Ayrıca yaşadığı ülkenin tüm yasalarından da sorumlu tutulacaktır. 

çifte vatandaşlık

Çifte vatandaş nasıl olunur? Çifte vatandaşlık nasıl alınabilir?

Çifte vatandaş olmak isteyen kişiler belli bir şartlardan geçmeleri gerekmektedir. Bazı vatandaşlarımıza bu şans doğduğu zaman gelirken, bazıları ise gerekli olan şartları sağlaması gerekmektedir. Şartlar uygun bulunduğu zaman, vatandaşlık hakkı verilecektir. Bir kişi şartları getirdiği takdirde bir çok ülkeden vatandaşlık alabilir. Eğer vatandaşlık almayı düşünüyorsanız, zorlu süreçlerden geçeceğinizi unutmamanız gerekmektedir.

Bir ülkede doğmuş olmanız size o ülkenin vatandaşı olmanızı sağlayan en basit yöntemdir.İkinci bir etken ise, ülkede yaşayan vatandaşı olan bir kişi ile kan bağınızın olması durumu. Eğer böyle bir tanıdığınız bulunmakta ise vatandaşlık almanız kolaylaşacaktır. Bazı ülkelerde 5 ile 10 yıl arasında aynı yerde yaşamanız, vatandaşlık hakkı elde edebilmeniz için tek koşul olarak gözükür. Eğer bu zamanı doldurduysanız daha sonra başvurularda bulunarak vatandaşlık hakkını elde edebilirsiniz.

Bir ülkede ikamet etmeniz şart değildir. Bazı gelişmiş olan ülkeler, vatandaşlık durumunu bir para aracı olarak görerek, vatandaşlık için uğraşan kişilerden para istemektedir. İstenilen tutarı verirseniz eğer, en hızlı şekilde o ülkenin vatandaşı olmuş olursunuz. İngiltere, ABD bu konuda en başta yer alan örnekler arasındadır.

Bir diğer vatandaşlık olma konusu ise, istediğiniz ülkede belli bir miktar yatırım yaptığınız zaman, yani kısaca o ülkeye katkı sağlayacak oluşunuz vatandaşlık almanızı sağlayacaktır.

Bazı ülkeler ihtiyaç durumlarına göre de kendileri vatandaşlık verebilir. Belli bir mesleğe sahip olmanız, ülkede vatandaşlık almanıza yardımcı olacaktır. Örnek verecek olursak, mühendis,bilim adamı, doktor vb. dallar en çok aranan ve tercih edilen meslekler arasındadır.

Bu şartları sunmuş olan devletlerden birisinde gerekli koşulları yerine getiriyorsanız, yaşamış olduğunuz ülkenin nüfus müdürlüğünden başvuru yapmanız gerekecektir. Daha sonra hangi ülkenin vatandaşı olmak istiyorsanız ya da buna hak kazandıysanız o ülkenin konsolosluğu ile veya büyük elçiliği ile görüşme yapmanız gerekecektir. Gerekli şartları yerine getirdiyseniz ve belgeleriniz tamsa ülkenin vatandaşı olmanız çok vaktinizi almayacaktır.

Bazı hallerde kişilerin vatandaşlık gerekliliklerini karşılıyor olması yetmez. Başvuruda bulunan kişi eğer ağır cezalar aldıysa yada yurt dışına çıkmasında problem varsa vatandaşlık verilmesinde sorun yaşanabilir.Böyle durumlar sadece tek bir sebeple çiğnenebilir. O ülkede doğmuş olması durumunda engel kalmamış olur.

Çifte vatandaş olmanın avatantajları ve faydaları nelerdir?

Çifte vatandaş olan kişiler, ülke seyahatlerinde hiç bir problem yaşamazlar. Misal Türkiye pasaportu ile sadece bazı ülkelere vizesiz gidebilirken, Bir ABD pasaportu ilke bir çok ülkeye sadece pasaport gösterme ile giriş yapmak mümkündür.Çifte vatandaşlığı olan kişiler, vatandaşlık sahibi olduğu ülkelerde emlak yatırımı veya iş yatırımı yapma imkanlarına sahiptirler.

Bir merak edilen konu ise çifte vatandaş olan kişilerin askerlik yapıp yapmayacağı durumu. Örnek olarak verecek olursak, Fransa’da doğmuş fakat aslen Türk olan ve çifte vatandaşlık sahibi bir kişi Fransa’da 1 günde askerlik hizmetini tamamlamış sayılmaktadır. Fakat Fransa’da yaptığı askerlik, ülkemizdekinden farklı kabul ediliyor ve askerlik hizmetini burada da gerçekleştirmesi bekleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal