CHP'nin İş Bankası'ndaki Hisseleri Hazineye Devredilecek, Gelirler TDK'ya Aktarılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın CHP'nin İş Bankası'ndaki hisselerinin Hazine'ye devredileceğini açıklamasının ardından, formül bulundu. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'in yazısına göre hisseler Hazine'ye devredilecek ama gelirler Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu'na (TTK) aktarılacak.

13.02.2019-09:17 - (Son Güncelleme: 13.02.2019-09:04) CHP'nin İş Bankası'ndaki Hisseleri Hazineye Devredilecek, Gelirler TDK'ya Aktarılacak

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanlığı tarafından CHP'ye ait İş Bankası hisselerinin Hazine'ye devri için bir formül bulunduğunu yazdı. Buna göre hisseler Hazine'ye devredilirken para Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türk Tarih Kurumu'na (TTK) verilecek.

"SESSİZ SEDASIZ ADIM ATMAYA HAZIRLANIYOR"

Deniz Zeyrek, "Beştepe'nin İş Bankası formülü: Hisseler Hazine'ye, para TTK ve TDK'ya" başlığıyla paylaşılan yazısında "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve partisi, İş Bankası meselesinde ilginç bir yol izliyor. CHP,  Erdoğan'a cevap verirse çıkacak tartışmayla seçim öncesinde ülkenin gerçek gündeminin unutulacağından korkuyor. CHP'nin sessiz kalmasını fırsat gören AK Parti de hisselerin CHP'den alınması hususunda sessiz sedasız adım atmayı düşünüyor" görüşünü dile getirdi.

"ATATÜRK DİL VE TARİH KURUMLARI YARARLANMA DEVAM ETSİN"

Zeyrek, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum'un bu adımın işaretini şu formülle meydana çıkardığını söyledi:

"CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri Hazine'ye verilsin, fakat mali çıkarlarından gene Atatürk Dil ve Tarih Kurumları faydalanmayı sürdürsün."

CHP'DEN ALINABİLİR

Zeyrek'in yazısına göre Uçum, devamında CHP'nin İş Bankası hisselerini korumasına yönelik anayasal bir güvence olmadığını ifade etti. 12 Eylül darbecilerinin kapattığı CHP'nin 1992'de tekrar açılmasının 'siyasi devamlılık' olabileceğini, fakat 'hukuki devamlılık' olamayacağını söyleyen Uçum, bu sebeple 1992'de kanunla verilen hisselerin, bir kanunla CHP'den alınabileceğini iddia etti.

Uçum bu tezini şöyle aktardı:

"Kimse 12 Eylülcülerin anayasal ve kanun düzeni geçersizdir gibi abes bir iddia öne sürümüyor. Tersine bütün anayasal ve kanuni düzenin geçerliliği veri kabul ediliyor: 1982 Anayasası geçerli, kanunlar geçerli, parti kapatmalar geçerlidir. Siyasi yasaklar geçerlidir. Fakat bütün bunlar demokratik hukuk bakımından gayri meşrudur. Bununla beraber kanun yoluyla yeni CHP'ye İş Bankası hisselerini vermek geçerlidir. Fakat bu düzenleme demokratik sistem bakımından meşru değildir. Bu durumda kanun yoluyla bu hisseleri asli sahibine vermek hem geçerli hem meşru olacaktır. Pozitif hukuk bakımından CHP'nin öne sürdüğü siyasi devamlılık, mirasçılık statüsünün korunmasını sağlamaz. Mirasçılık için hukuki devamlılık gerekir o da bulunmaz."

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal