CHP - Dem ittifakı ortaya çıktı: Parola ‘Kandil Uzlaşısı’

CHP ve terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olarak nitelendirilen DEM Parti, yerel seçimler için 'Kandil Uzlaşısı' parolasını belirledi. Bu kapsamda, İstanbul'dan sonra Ankara için de yeni bir karar alındığı açıklandı. DEM Parti, Ankara'da 3 ilçede aday çıkarmama kararı aldıklarını duyurdu.

08.03.2024-10:27 - (Son Güncelleme: 08.03.2024-10:27) CHP - Dem ittifakı ortaya çıktı: Parola ‘Kandil Uzlaşısı’

Terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı olarak kabul edilen DEM Partisi, 31 Mart Yerel Seçimleri için 'Kandil Uzlaşısı' parolasını benimseyerek hareket etti. Bu çerçevede, örgüt lideri Mustafa Karasu'nun talimatıyla DEM Eş Başkanları ve CHP'nin önde gelen isimleri eş güdümlü bir şekilde hareket etti. Esenyurt ilçesinde yaşanan 'Kürdistan' sözleri skandalı sonrasında CHP/DEM yönetimi, Ankara için yeni bir karar aldı. Parti, Ankara'da 3 ilçede aday çıkarmama kararı aldığını açıkladı

DEM Partisi, 31 Mart Yerel Seçimleri için 'Kandil Uzlaşısı' parolasıyla seçimlere katılma kararı aldı. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde CHP ile anlaşmaya varan DEM, Mersin'in Akdeniz ve Toroslar ilçelerinde de aynı uzlaşının olduğunu açıkladı. Bu gelişmeler, partiler arasında yapılan karanlık ittifakları ve siyasi uzlaşmaları bir kez daha gündeme getiriyor. Ankara'da da DEM Partisi, 3 ilçede CHP ile aday çıkarmama kararı alarak seçim dinamiklerine önemli bir etki yapmayı hedefliyor.

DEM, o ilçelerde aday göstermeyecek

DEM Parti, Ankara Büyükşehir Belediyesi için Eş Başkan adayı olarak Öztürk Türkdoğan'ı belirledi. Parti, yerel seçimlere ilişkin düzenlediği basın toplantısında Ankara'da 3 ilçede belediye başkan adayı göstermeme kararı aldığını açıkladı. Bu ilçelerin Polatlı, Yenimahalle ve Bala olduğunu belirten Türkdoğan, DEM Parti'nin stratejik bir karar alarak bu ilçelerde CHP ile iş birliği yapmayacağını vurguladı. 

DEM Parti'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Öztürk Türkdoğan, yapılan basın toplantısında, "Yenimahalle dahil bütün ilçelerimizde belediye meclis üyelerimiz var. Bu üç ilçede de kent uzlaşısı kapsamında aday göstermediğimizi de belirtmek isterim" açıklamasını yaptı. Ayrıca DEM Parti, İstanbul'da Esenyurt, Tuzla, Eyüpsultan, Üsküdar, Kartal, Sancaktepe, Sarıyer, Beyoğlu, Maltepe ve Zeytinburnu ilçelerinde 30 meclis üyesi adayını CHP listesine yazdırdığını duyurdu. 


CHP ve DEM ittifakı

Mustafa Karasu'nun DEM Parti ve CHP'ye yönelik "İttifakı bozmayın" mesajı, terör örgütü PKK'nın siyasi uzantıları ile CHP arasındaki ilişkilerin ve seçim ittifaklarının yoğun bir şekilde gündeme gelmesine neden olmuştur. Karasu'nun açıklamaları, Türkiye'deki siyasi atmosfer ve seçim dinamikleri üzerinde etkili olabilir.

Karasu’dan ‘kürt’ açıklaması

Terör elebaşı Mustafa Karasu DEM Parti-CHP işbirliğine övgüler diziyor. Yerel seçimlerin genel seçimlerden daha önemli olduğunu belirten Mustafa Karasu; "Kayyumları da götürmeli. 'Yeni belediyeler de kazanacağız' diyorlar. Böyle yapacaklar doğrusu budur. Bu yönüyle çalışmalar yapılıyor. Kürtler yerel seçimi önemsiyor. Kürtler için yerel seçim, genel seçimden daha önemli. Kürtlerin bir özgürlük sorunu var. Kendi kendini yönetme sorunu var. Kendi değerlerine sahiplenme sorunu var. En başta da kendisine sahiplenme sorunu var. Bu bakımdan yerel yönetimler Kürtler için çok çok önemlidir. Bu nedenle zaten Kürtler önemli görüyor. Yoksa Meclis'e de grup kurma, orada da siyaset yapma önemlidir. Bunlar zaten oluyor, gerçekleşiyor ama Kürtler için yerel yönetimler, belediyeler daha da önemli. Doğrudan kendi toplumunu, kendi coğrafyasını ilgilendirir, kendi insanını ilgilendiriyor. Kendi toplumuyla iç içe siyaset yapacağı bir yerdir. Bu bakımdan yerel yönetimler önemlidir" demişti.

Ahmet Özer’in skandal sözleri gündem oldu

Esenyurt'ta CHP'nin DEM Parti ile uzlaşarak aday gösterdiği Prof. Dr. Ahmet Özer, seçim kampanyası kapsamında Kürtçenin eğitim dili olarak kabul edilmesi ve ideolojik olarak "tarafsız" vurgulardan oluşan, Kürt kimliğine atıf yapan çok kimlikli bir vatandaşlık tanımı içeren hukuki düzenlemeleri savunuyor. Bu talepler, Anayasa'nın temel ilkeleriyle ilgili değişiklikleri gerektirmekte ve özellikle ilk dört maddeyi etkileyebilecek önemde. Ahmet Özer'in geçmişteki söylemleri de dikkat çekiyor. Sözde "Kürdistan" ifadeleri kullanarak "Devlet kurmak Kürtlerin hakkı" açıklamasında bulunan Özer, kamuoyunda tartışma yaratmıştı.

Mersin'in Toroslar İlçesi'nde ise CHP'nin, DEM Parti ile iş birliği içinde olan Abdurrahman Yıldız'ı aday göstermesi dikkat çekici. Genel seçimlerde DEM için çalışan Yıldız'ın kampanyasında DEM ve CHP'nin el ele verdiği görülüyor. Ortak düzenlenen programda DEM'in Eş Sözcüsü Ahmet Asen, Yıldız için destek talebinde bulundu.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal