Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kirliliği Haritasını Paylaştı: İstanbul'da Hava Kirliliği Tehlikeli Boyutlara Ulaştı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan hava kalitesi verilerine göre, İstanbul’un birçok ilçesinde hava kirliliğinin yüksek olduğu kaydedildi. Uzmanlar, hava kirliliğini sağlık açısından da değerlendirdi.

23.02.2022-16:24 - (Son Güncelleme: 23.02.2022-17:26) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kirliliği Haritasını Paylaştı: İstanbul'da Hava Kirliliği Tehlikeli Boyutlara Ulaştı!

Hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkisini anlatan Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, ‘Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela kovid enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz" dedi. Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik ise, "Şu anda çözüm bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesi dizel araçların bu kadar serbestçe şehrin her noktasına girebilmesi. Bunun önlenmesi lazım’ dedi. 

HAVA KİRLİLİĞİ  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin her bölgesinin hava kalitesini anlık olarak yayınlanıyor. Bu verilere göre, son günlerde özellikle İstanbul’un Kağıthane, Esenler, Kadıköy, Ümraniye, Başakşehir, Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Avcılar'da hava kirliliğinin yoğun olduğu görülüyor. Öte yandan kirliliğin yoğun olduğu ilçelerin ana yollara yakın olması göze çarpıyor. Havasının temiz olan ilçelerin ise rüzgara açık bölgeler olduğu görülüyor. Trafiğe göre değişkenlik gösteren kirlilik sabah ve akşam saatlerinde artıyor. 


DİZEL ARAÇLARIN ÖNLENMESİ GEREKİYOR

Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik, ‘Dünyada her dakikada 13 insan hava kirliliği nedeniyle erken ölümle karşı karşıya kalıyor. Bunun en önemli adresi partiküller. En önemlisi çapı 2.5 mikron ve daha küçük partiküller. Şu anda bütün dünyanın gündeminde olan partiküller bunlar. Bu partiküllerin başta trafik olmak üzere kaynağını biliyoruz. Bütün ortamların bunlardan arıtılması lazım. Bu amaçla yapılması gereken birçok şey var. İstanbul için de bu geçerli. İstanbul 16 milyon nüfusa sahip, 5 bin 400 kilometrekarelik büyük bir metropol. Bu metropolde 4.5 milyon kadar motorlu araç var, bunların 3.2 milyonu otomobil. Bu otomobillerin yüzde 41'i dizel araçlar. Bugün dizeller partikül MP2.5 dediğimiz partiküllerin en önemlilerinden bir tanesi’ ifadelerine yer verdi. 


İncecik, ‘Bunun da yolu trafikte yeni düzenlemeler, yeni sınırlandırmalar. Ama en büyük adres elektrikli araçlar, onların getirilmesi lazım. Burada yapılması gereken şey şu; insanları toplu taşımaya, özellikle raylı sistemlere yöneltmek gerekiyor. İstanbul'da henüz raylı sistem uzunluğu ihtiyaçların çok altında, 230 kilometrelik bir raylı sistem uzunluğu var. Şu anda bu İstanbul'a kesinlikle yeterli değil. İstanbul'un ihtiyacı olan 800 kilometrelik bir raylı sistem uzunluğu. Tam bir network kurulduğu zaman İstanbul'da toplu taşımadan insanlar bir yerden bir yere güvenli ve çevreyi koruyarak gidebilirler, bunun sağlanması lazım. Trafik üzerine odaklanarak yeni çözümler bulmamız gerekiyor. Aksi takdirde PM 2.5 partikülü dış ortamda gezinen, yürüyen, duraklarda bekleyen her insanı etkileyeceği kaçınılmaz bir sonuçtur. Şu anda çözüm bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesi dizel araçların bu kadar serbestçe şehrin her noktasına girebilmesi. Bunun önlenmesi lazım’ diye konuştu.  

KİRLİ HAVADA KOVİD DE YAYILIYOR

Akademik Solunum Derneği Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu ise, ‘Gerçekten hava kirliliğinin özellikle solunum sistemi üzerine olumsuz etkileri var. Özellikle kronik solunum hastalıklarının tetiklenmesinde hava kirliliği ciddi bir faktör. Astım, koah gibi hastalıklarda hava kirliliği önemli bir tetikleyici. Hava kirliliği dediğimiz zaman, havanın içerisinde partiküller var. Bunlar kirletici unsurların başında geliyor. Bunun yanı sıra kükürtdioksit, karbonmonoksit, nitrikoksit gibi ve ozon gibi kirleticiler var. Şu anda baktığımız zaman hava kirliliği nedeniyle kitlesel değil ama ölümlerin olduğunu görüyoruz değişik zamanlarda’ dedi. 


Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde solunum hastalıklarının çoğaldığını ifade eden Tutluoğlu, ‘Bunun hem çocuklar hem de yetişkinler için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Yüzde 50 civarından bir artış gözlemlemiştik. Ana yollara yakın oturan kişilerde solunum problemlerinin daha fazla olduğunu görüyoruz, otoyollar, ana caddeler gibi. Hava kirletici unsurların en büyük kaynağının trafik olduğunu görüyoruz. İstanbul'da çok yoğun bir trafik var, buna bağlı olarak da hava kirliliği çok fazla. 'Astım, koah hariciden hava kirliliğinin yaratacağı zararlı durum nedir?' diye sorarsanız, akciğer kanseri bunun başında gelir. Sigaradan bağımsız olarak, hava kirliliğinin akciğer kanseri yapma özelliği var hava kirliliğinin. Hava kirliliğinin yoğun olduğu dönemlerde enfeksiyon hastalıklarının arttığını biliyoruz. Mesela kovid enfeksiyon hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonun daha fazla olduğu veya hava kirliliğinin fazla olduğu günlerde kovid enfeksiyonu kapanların daha şiddetli bir seyir gösterdiğini biliyoruz’ ifadelerine yer verdi.  

ÖZELLİKLE BU BÖLGEDE ÇOK FAZLA HAVA KİRLİLİĞİ OLDUĞUNU HİSSEDEBİLİYORSUNUZ

Hava kirliliğinin nüfustan kaynaklandığını söyleyen vatandaşlardan Gülfidan Topsakal, ‘Kirlilik ne olacak, doğalgaz, kömür, araba, bununla alakalı. Zaten İstanbul kalabalık bir şehir’ ifadelerine yer verdi. 

Mehmet Münir ise ‘Sanayileşme ve insanların vurdumduymazlığı, petrol ve kömür" dedi. Kağıthane'de yaşayan Ersen Erçevik, "Özellikle bu bölgede çok fazla hava kirliliği olduğunu hissedebiliyorsunuz. Ailecek ve esnaflar olarak ara ara konuştuğumuz bir konu. İstanbul içinde seyahat esnasında çok farklılıklar oluyor yani bir nefes farklılığı oluyor’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal