Ceviz nasıl kurutulur? Cevizin insan sağlığına faydaları nelerdir? Evde ceviz kurutma yöntemi ve faydaları

Sıklıkla tüketilen kuruyemişlerden biri olan cevizin insan sağlığına faydalarının yanı sıra nasıl kurutulduğu da araştırılan konular arasında yer alıyor. Ceviz kurutmak isteyen kişiler bu yöntemi hızlı ve kolay bir şekilde nasıl yapacaklarını araştırıyor. Peki ceviz nasıl kurutulur? Cevizin insan sağlığına faydaları nelerdir? Evde ceviz kurutma yöntemi ve faydaları nelerdir? İşte detaylar...

28.06.2022-16:51 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-16:51) Ceviz nasıl kurutulur? Cevizin insan sağlığına faydaları nelerdir? Evde ceviz kurutma yöntemi ve faydaları

Ceviz toplama yani ceviz hasadı ülkemizde genellikle eylül ya da ekim aylarında yapılmaktadır. Ceviz hasadı yapacak olanlar ya da ceviz tüketmeyi sevenler fazla cevizi kurutup her halinden faydalanmak istiyorlar. Fazla cevizi kullanmanın alanlarından biri de ceviz kurutmaktır. Peki ceviz nasıl kurutulur? Cevizin faydaları nelerdir? İşte merak edilenler...

Cevizin insan vücudan faydaları nelerdir?

Her bireyin ortalama tüketmesi gereken bir ceviz miktarı vardır. Bu miktar yetişkin erkeklerde 30 ila 38 gram iken kadınlarda ise 21 ila 25 gramdır. Bu ölçü ile vücutlarına lif almaları önemlidir. Çoğu kuruyemişte olduğu gibi cevizde de lif oranı yüksek olduğu için tüketilmesi tavsiye edilir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı Ulusal Besin Veritabanı’nda yer alan bilgilere göre 1 su bardağı doğranmış kabuksuz cevizde 7.8 gram lif vardır. Lif tüketimi yiyeceklerin uzun süre boyunca vücutta kalmasını sağladığı için kilo vermeyi de kolaylaştırır çünkü kişiye tokluk hissi verir.

2013 senesinde "The New England Journal of Medicine" dergisinde yayınlanan bilgilere göre ceviz gibi kuruyemişlerin günlük 28 gram tüketilmesi kanser, kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklara karşı önlem almaya da yarar. Bunun yanı sıra cevizin içerisinde fazla miktarda lif, bakır, manganez, omega 3 yağ asitleri ve protein vardır.

ceviz kurutma

Ayrıca ceviz B vitamini ve folatin açısından da önemli bir yiyecektir. Folatın insan vücudunda bulunması kan hücreleri ve DNA sentezi açıısndan önemliyken kansızlığa iyi gelmektedir. 84 gram cevizde 84 mcg folat vardır. İnsan vücudunun 400 mcg folata ihtiyacı olduğunu düşünürsek bu ihtiyacı cevizden kolaylıkla karşılayabileceklerini söyleyebiliriz. Cevizin içerisinde karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması için önemli olan ve suda çözünen bir vitamin olarak bilinen B6 da içermektedir. Tüm bunların yanı sıra cevizin içinde az da olsa niasin, riboflavin ve tiamin vitaminleri de vardır.

Vücuda alınan çinko, yaraların iyileşmesinde, koku alma duyusunun gelişmesinde, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemlidir. Cevizde de yüksek miktarda çinko bulunmaktadır. 84 gram cevizin içinde 2,64 mg çinko vardır. ABD Tıp Enstitüsü olarak bilinen "The Institute of Medicine" araştırmalarına göre kadınlarda 8 mg çinko ihtiyacı varken erkeklerde ise 11 mg çinko ihtiyacı vardır.

Ceviz nasıl kurutulur?

- Cevizlerin hasat zamanının gelip gelmediğini anlamak için bir bıçak ile sap kısmından ikiye ayırmayı denemek gerekir. Eğer ki iç kısımda yer alan kabuklar kahverengine dönüştüyse bu cevizin olgunlaştığını gösterir. Dolayısıyla cevizler artık toplanabilir kıvama gelmiştir. Ceviz hasatları çoğunlukla kabukları çatlamaya başladığı zaman yapılmaktadır. Lakin bu uygulama aslında doğru değildir. Bunu nedeni ise cevizin kabuğu olgunlaşmadan önce olmuş olmasıdır. Daha fazla beklenirse de kalitesi düşmektedir. Bir cevizin iç rengi ne kadar beyaz ise kalitesi de o kadar düşüktür.

- Bunun yanı sıra cevizin içerisinde boş ve yumuşak bir alan kalmadıysa, dışındaki kabuğu iyice sertleştiyse, iç kısımları koyu rengi aldıysa hasat zamanı gelmiş demektir.

Hasat işlemi gerçekleşen cevizlerin yeşil kabuklarından ayrılıp bol su ile yıkanması gerekir. Gölge bir alan serilen cevizler kuruması için bekletilir. Cevizleri bir örtü üzerine değil de ızgara üzerine yerleştirirseniz daha çabuk kurur. Belli zaman aralıkları ile cevizlerin ters yüz edilmesi de unutulmamalıdır. Cevizleriniz tamamen kuruduğunda ise toplama işlemine geçebilirsiniz. Cevizlerin güneşte kurutulması tavsiye edilmez çünkü güneşte kurutulan cevizin yağı bozulur ve tadı acılaşır. Bu yüzden gölgede kurutulması daha sağlıklı olacaktır.

Zeynep Orhan
zeyneporhan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal