Cep telefonlarındaki ÖTV düzenlemesi fiyatlara nasıl yansıyacak? Cep telefonlarına indirim gelecek mi?

Cep telefonlarından alınan ÖTV matrahları yapılan düzenleme ile beraber yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın bugün itibari ile Resmi Gazete 'de yayımlanan kararı ile beraber vergi oranları da dolaylı bir şekilde düşecek. Peki cep telefonlarında apılan ÖTV düzenlemesi fiyatlara nasıl yanıyacak? Cep telefonlarına indirim gelecek mi? İşte detaylar..

19.04.2022-19:06 - (Son Güncelleme: 19.04.2022-19:06) Cep telefonlarındaki ÖTV düzenlemesi fiyatlara nasıl yansıyacak? Cep telefonlarına indirim gelecek mi?

Cep telefonlarından alınan ÖTV matrahlar yapılan düzenleme ile beraber yeniden belirlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'ın bugün itibari ile Resmi Gazete 'de yayımlanan kararı ile beraber vergi oranları da dolaylı bir şekilde düşecek ve bu durumun cep telefonu fiyatlarına da yansıması beklenmektedir.

Cep telefonlarından satış fiyatlarına göre % 25, % 40 ya da % 50 oranında bir Özel İletişim Vergisi alınmaktadır. Yapılan yeni düzenleme ile beraber artık cep telefonlarından alınan ÖTV matrahları şöyle olacak;

* Önceden % 25 'lik orandaki ÖTV 'nin üst sınırı olan 640 TL, yeni düzenleme ile beraber 1500 TL oldu.

* % 40 oranında ÖTV alımı yapılan cep telefonlarının satış fiyatlarının üst sınırı da 1500 TL 'den 3000 TL 'ye yükseltildi.

* Satış fiyatı 3000 TL üstünde olan cep telefonlarından da % 50 oranında ÖTV alınmaya devam edilecek.

ÖTV zammı cep telefon fiyatlarına nasıl yansıyacak

Yeni ÖTV düzenlemesi cep telefonu fiyatlarına nasıl etki edecek?

Anadolu Ajansı 'na göre cep telefonlarından alınan ÖTV matrahlarında yapılan yeni düzenleme ile beraber özellikle de yerli yoğun olan kategorilere yönelik olarak ÖTV oranına esas teşkil edecek olan matrah oranlarının güncellenmesi ile beraber dolaylı bir şekilde düşecek olan vergi oranlarının da, cep telefonlarının satış fiyatlarına indirim şeklinde yansıması öngörülmektedir.

Bu durumun cari açık ve enflasyon ile mücadeleye de katkıda bulunması beklenmektedir.

Cumhurbaşkanı tarafından verilen bu yeni kararın, ÖTV matrahı 640 TL ile 1500 TL arasında olan cep telefonlarının fiyatlarında % 10,71 oranında bir indirim sağlayıp 113 TL ile 265 TL kadar bir avantaj sağlaması ve 1500 TL ile 3000 TL arasında olan cep telefonu fiyatlarında da % 6,67 oranında bir avantaj sağlayarak yaklaşık olarak 177 TL ile 377 TL kadar bir indirim meydana getirmesi beklenmektedir.

ÖTV indirimi

Sarmalık tütün ile fermente şarap fiyatlarında da ÖTV zammı yaşandı

Cumhurbaşkanı kararı ile beraber ÖTV oranlarında değişiklik yapılan bir diğer ürünler ise sarmalık kıyılmış tütün ve fermente şarap. Sarmalık kıyılmış tütün fiyatlarında geçerli olan ÖTV oranı % 40 iken yeni düzenleme ile beraber % 55 oldu.

Fermente şarap fiyatlarında da asgari maktu vergisinde değişiklik yapıldı. Elma, armut ile bal şarabı gibi fermente edilerek elde edilen içeceklerde yaklaşık olarak 17,345 TL olan maktu ÖTV fiyatı yapılan yeni düzenleme ile beraber 29,548 TL oldu.

Anadolu Ajansı 'na göre karar ile yapılan asgari maktu vergi miktarındaki artış sonrasında 250 cl bandında yer alan bir ürün için 4,2 TL 'lik bir fiyat artışının yaşanması beklenmektedir.

Sarmalık tütünlerin maktu ÖTV oranlarında ise şu an için herhangi bir fiyat değişikliğine gidilmedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal