Twitter üzerinden yaptığı bir açıklama ile panteist olduğunu açıklayan İlahiyatçı ve Din Kültürü öğretmeni Cemil Kılıç birçok kesimin tepkisini çekti. Çok eleştirilen Cemil Kılıç Twitter üzerinden yaptığı paylaşım ile tüm gözleri üzerinde topladı. Bunun üzerine birçok kişi panteistin ne demek olduğunu, Panteizmin ne anlama geldiğini araştırmaya başladı.
Sosyal medya platformu Twitter üzerinden bir paylaşım yapan Cemil Kılıç, herkesin dikkatini çekti. Cemil Kılıç yaptığı paylaşım da şu ifadelere yer verdi:
"İki de bir orada burada yazıyorlar. Sanki saklıyormuşum gibi... Yahu 20 yıldır panteistim diyorum yazılarımda, konferanslarımda. Ben Müslüman'ım ve Allah tasavvurum panteist bir içerikte. Ne var ki ben evrenin bir bilinci olduğuna inanıyorum. Kutsal kitaplar Allah kelamı değil resul kelamıdır. Vahiy kavram ve anlamdır, kelam değildir. Allah konuşmaz. Zira konuşmak insansı bir özelliktir. Kur'an Allah'ın kitabıdır, kelamı değildir. İslam sufilerinin çoğu aslında utangaç panteisttir. Panenteist gibi görünseler de... İbn Arabiler, Hallacı Mansurlar, Ahmet Yeseviler, Şeyh Bedrettinler, Mevlanalar, Hacı Bektaşlar vb."
Yaptığı paylaşımdan sonra birçok kullanıcı panteizmi savunan bir kişinin din öğretmeni olmaması gerektiğini ifade etti. Panteizm inancına sahip olan bir din öğretmeninin görevden alınması gerektiği ifade edildi. Bununla birlikte birçok kişi panteizmin ne olduğunu da araştırmaya başladı.
Panteizm inancına göre tanrının doğrudan doğanın ve canlıların içinde olduğu kabul edilir. Tek tanrılı dinlerde dirilme, hesap günü ve ahiret inancı bulunmaktadır. Panteizm inancında ise Reenkarnasyon inancı bulunmaktadır. Bu inanca göre ölen bir kişi öldükten sonra başka bir canlı olarak tekrardan dünyaya gelecektir. Panteizm inancına göre ölen bir kişinin yeniden dünyaya geldiğinde kuş ağaç ya da herhangi bir canlı olarak tekrardan doğacağı ifade edilir.
Panteist kelimesinin sözlük anlamı Doğa tanrıcı olarak geçmektedir. Panteist, Panteizm inancına sahip olan kişilere verilen bir isimdir.