Cemal Kaşıkçı Kimdir, Neden Öldürüldü?

3 yıl önce bugün öldürülen Cemal Kaşıkçı nasıl ve neden öldürüldü? Cemal Kaşıkçı cinayeti nasıl aydınlatıldı? Hepsi bu haberde.

03.07.2020-12:43 - (Son Güncelleme: 02.10.2021-09:06) Cemal Kaşıkçı Kimdir, Neden Öldürüldü?

3 yıl önce gündeme bomba gibi düşen Cemal Kaşıkçı cinayeti, hala tartışmalara neden oluyor. Time dergisinin öldükten sonra kapağa taşıdığı kişi unvanına sahip Cemal Kaşıkçı cesedine noldu? Cemal Kaşıkçı Türk mü? Hepsi haberimizde.

CEMAL KAŞIKÇI KİMDİR?

Suudi Arabistanlı bir aileden dünyaya gelen Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası tek gündem haline gelen, Cemal Kaşıkçı’nın kim olduğuydu. 1958’de Medine’de doğan Kaşıkçı, ilk ve ortaöğrenimini Suudi Arabistan’da gördü. 1982 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ne giden Cemal Kaşıkçı, Indian Devlet Üniversitesi’nde işletme yüksek lisansı yaptıktan sonra ülkesine geri dönüş yaptı. Ülkesinde döndükten sonra El-Medine gazetesinde işe başlayan Kaşıkçı, 91-99 yılları arasında genel yayın yönetmenliği yaptı. Savaşların yoğun olduğu bu dönemde Sudan, Afganistan ve Kuveyt’te muhabirlik yapan Cemal Kaşıkçı, Usame Bin Laden ile de birkaç defa röportaj yapmıştır. 4 yıl boyunca Suudi Arabistan’daki İngiliz Arab News’de çalışan Kaşıkçı, bu işinden sonra girdiği El-Vatan’da dini kuruluşları eleştirmesi sebebiyle görevinden alındı. Baskılar sonucu Londra’ya giden Kaşıkçı, büyükelçi Prens el Faysal’ın danışmanlığını yaptı. BBC ve Al Jazeera gibi kanallarda yorumculuk da yapan yazar, en son The Washington Post için köşe yazarlığı yapıyordu. Cemal Kaşıkçı cinayetinin başlangıcı da yazdığı köşe yazılarında saklı.


CEMAL KAŞIKÇI NEDEN ÖLDÜRÜLDÜ?

Londra’yı terk ettikten sonra Amerika’da The Washington Post’ta köşe yazıları yazmaya başlayan Cemal Kaşıkçı, yazılarında sürekli Suudi Arabistan hükümetini eleştiriyordu. Yazılarında ifade özgürlüğü ve Suudi Arabistan’ın Yemen’i işgali ana temalar olarak yer alıyordu. Aynı zamanda Trump ile Suudi Arabistan prenslerinin yakınlığını da eleştiren Kaşıkçı’nın Prens Salman’la arasının bozulduğu da biliniyor. Prens Salman’a ülkesinin durumunu eleştiren ve ülkenin reforma ihtiyacı olduğunu söylemesi, kırgınlıklarının sebebi olduğunu Washington Post’taki ilk yazısında dile getirmişti. O günden itibaren sürekli baskılanan ve tehdit edilen Kaşıkçı, orta doğuda sesini çıkaramayan herkes için siber güvenlik meseleleri üzerine kafa yormaktaydı. Suudi sarayında basın danışmanlığı görevini birkaç defa reddeden gazeteci, Türk nişanlısı Hatice Cengiz’le ABD vatandaşlığını elde etmeyi planlıyorlardı. 2 Ekim 2018’de İkamet ettiği Türkiye’de evlilik belgelerini tamamlamak için İstanbul’daki Suudi Konsolosluğuna giden Kaşıkçı, bir daha konsolosluktan çıkamadı. Suudi Arabistan’ın küresel siyasette iktidarını sarsacağı düşüncesiyle Cemal Kaşıkçı, gizlice öldürüldü.

CEMAL KAŞIKÇI NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

Konsolosluğa girip bir daha çıkamayan Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü, 17 gün sonra açığa çıktı. Suudi yetkililerin arka kapıdan çıktı dediği gazeteci, vahşice öldürülmüş. Kaşıkçı konsolosluğa gitmeden önce, kaçırılacağına dair endişelerinin olduğunu ve nişanlısı Hatice Cengiz’e geç kalırsam emniyete haber ver dediği biliniyor. Suudi Başsavcı Yardımcısı Şulan el Şalan, cinayetin önceden planlandığını, Cemal Kaşıkçı’nın çıkan arbede sonucu zehirli iğneyle öldürüldüğü ve Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin bulunmaması için küçük parçalara ayrıldığını aktardı. Türk yetkililerin 18 Ekim'de Suudi konsolosluğunu araması sonucu aydınlanan Cemal Kaşıkçı cinayeti, halen tartışmalara neden oluyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal