Çatlakların Sebebi Kilo Olmayabilir

Kilo alıp verme ile vücutta çatlaklar meydana gelebiliyor ancak bu çatlakların meydana gelmesinin tek nedeni kilo değildir. Peki, vücuttaki çatlaklar neden oluşur? Detaylar haberimizde…

10.03.2020-15:27 - (Son Güncelleme: 10.03.2020-15:20) Çatlakların Sebebi Kilo Olmayabilir

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, “Yaş, kilo ve cinsiyet gözetmeyen cilt çatlaklarının suçlusu kilo alıp vermek değil; hormonal değişimlerdir” dedi.

ÇATLAKLARIN TEK SEBEBİ KİLO DEĞİL

Dr. Şerafettin Saraçoğlu, ciltte oluşan çatlakların nedenini anlamak için önce cildin yapısını ve nasıl çalıştığını açıklamak gerektiğini ifade ederek, “Normal cilt, yüzde 80 kolajen ve yüzde dört elastin’den oluşan lif gözenekli bir ağ yapısına sahip.

Cilt yapısında bulunan elastin, cilde esnekliğini veren ve gerilmesini mümkün kılan proteindir. İşte elastin lifleri hasar gördüğünde cilt çatlakları ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

ÇATLAK NASIL OLUŞUR?

Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, açıklamalarına şu şekilde devam etti;

“Cilt çatlaklarıyla ilgili halk arasında en sık duyulan hurafe çatlakların cildin gerilmesinden kaynaklandığı.

Dahası, bu durum kilo almakla veya hamilelikle ilişkilendirilir; cildin bu yeni ve daha geniş vücuda uymak için gerildiği düşünülür. Fakat çatlakların asıl nedeni hormonlardır.

Ergenlik çağındaki gelişme sırasında ve hamilelikte vücut geliştikçe cildin de genişlediği doğrudur. Fakat bu yaşam değişikliklerine hormonlarımızdaki ve cilt metabolizmasındaki değişiklikler eşlik eder.

Cilt çatlaklarına neden olan asıl etken gerilme değil, bu etkilerdir. Cildin fiziksel olarak gerilmesi cilt çatlaklarında çok küçük bir rol oynuyor; “fakat bu olumsuz durum kesinlikle cildin hareketiyle veya kıvrılmasıyla ilgili değil.”

Hamilelik, doğum kontrol hapı kullanımı, hızlı kilo alıp vermek, lokal steroid kremleri ve hızlı büyüme, cilt çatlaklarına sebep olan en önemli unsurlar arasında yer alır. Bu durumda ana neden, tüm bu olayların ciltteki hormonlar üzerinde bıraktığı etkidir.

Çatlaklar ile ilgili en önemli problem ise ciltteki esnek liflerin hasar görmesi ve onarılmalarının zor olmasıdır. Örneğin bir yara, kolajen proteinlerinin yenilenmesiyle iyileşirken, elastik liflerin onarılması çok daha zordur. Cilt çatlaklarının problemli olmasının nedeni ise bu liflerde bir kusur oluşması ve liflerin etkili bir şekilde onarılamamasından kaynaklanan kalıcı bir görüntü bozukluklarıdır.

Cilt çatlaklarını tedavi etmenin en etkili yolu, ilk aşamada onları engellemektir. Özellikle hamilelik döneminde ve kilo alma döneminde yapılabilecek en önemli şey alfa-hidroksi asitli lokal kremler kullanmaktır. Bu lokal uygulamalar, vücuttaki çatlakların oluşmasını engellemeye yardımcı olabilir. Bu noktada yapmanız gereken en önemli şey lokal steroid ürünlerle birlikte retinoid ve alfa hidroksi asit içeren lokal kremler kullanmak.

Laboratuvar ortamında normal cilt üzerinde suni olarak cilt çatlaklarına neden olmak için kullanılan lokal steroid kremlerin bu noktada devreye girmesi kulağa biraz garip geliyor olabilir. Fakat çatlak, vücudun bir tepki biçimi ve steroid kremler bu tepkiyi minimum düzeyde tutmak için uygulanıyor. Steroid kremlerin olumsuz etkilerini dengelemek içinse alfa-hidroksi asitler ve retinoid’ler kullanılabiliyor.

Cilt çatlaklarını düzeltmeye yardımcı olan, özellikle lazerlerle uygulanan çeşitli tedaviler de bulunuyor. Fakat hiçbir tedavi, cilt çatlaklarının tamamen kaybolmasını sağlayamıyor. Özellikle kırmızı cilt çatlaklarında etkili bir sonuç vaat eden “pulse boya lazer” kırmızılığı azaltıyor ve dokuyu düzeltebiliyor. Cilt çatlakları beyaz olduğunda ise, lazer en iyi durumda orta dereceli bir düzelme sağlıyor. Yine de cilt çatlakları, problemin azaltılabildiği, ortadan kaldırılamadığı bir bölge olarak kalıyor.

Cerrahi müdahalelerle ilgili iyi bir yöntemin olmadığını düşünen Saraçoğlu, cilt çatlağından kurtulmaya çalışırken çok daha kötü bir yara izine neden olunabileceği konusunda uyarıda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal