Çanakkale Yazarı Mehmed Niyazi Özdemir Kimdir? Ünlü Tarihçi Ne Zaman Vefat Etti?

Türkiye'nin önde gelen tarihçilerinden Mehmed Niyazi Özdemir'in biyografisini sizler için kaleme aldık. Mehmed Niyazi Özdemir kimdir? Ünlü tarihçinin eserleri nelerdir?

11.03.2020-13:37 - (Son Güncelleme: 11.03.2020-13:30) Çanakkale Yazarı Mehmed Niyazi Özdemir Kimdir? Ünlü Tarihçi Ne Zaman Vefat Etti?
Çanakkale Mahşeri kitabıyla hafızalarımıza kazınan tarihçi, yazar ve mütefekkir Mehmed Niyazi Özdemir, yarım asırdan fazla süredir tarih alanında yaptığı çalışmalarla edebiyat dünyamızda unutmaz bir iz bırakmıştır. 1967'den beri tarih alanında yaptığı önemli çalışmalarla tanınan Mehmed Niyazi Özdemir'in işte merak edilenleri...

HAYATI

İlk ve orta okulu Akyazı'da okudu. Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi ve 1967’de mezun oldu. O zamanlar hukuk fakültesinde takıntısız olarak üçüncü sınıfa geçenler, dekanlığa müracaat edip izin alarak, edebiyat fakültesinin herhangi bir bölümüne de devam edebiliyorlardı. Bu imkândan faydalanarak edebiyat fakültesinin felsefe bölümünden de diploma aldı. Mezuniyetini takiben devlet felsefesi sahasında doktora yapmak için Almanya'ya gitti.

Brilon'daki Goethe Enstitüsü'nde Almanca öğrendi. Marburg Üniversitesi'ne intisap ederek burada Prof. Dr. Ditrich Pirson'un yanında "Türk devletlerinde temel hürriyetler" başlıklı doktora çalışmasına başladı. Uzun yıllar Almanya’da yaşadı. 1988 yılında Türkiye’ye döndü. Tercüman ve Zaman gazetelerinde yazdı. 1987'den itibaren ilk başta haftada üç gün, sonraları haftada bir gün Zaman gazetesinde yazdı. 10. Nisan 2016 tarihinden itibaren her pazar Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazmaya başladı. Ayrıca; Genç Akademi, Nizâm-ı Âlem, Türk Yurdu, Ufuk Çizgisi gibi dergilerde makalelerini de zaman zaman batı dergilerinde yayınlandı.

Mehmed Niyazi Özdemir, tezli romanlarıyla tanınan bir yazar ve düşünürdür. Eserlerinde, toplumsal ve sosyal konuları işlemeyi şiâr edinmişti. Felsefî eserlerinde ise Türkiye'nin sosyal yapısı üzerine görüşlerini açıkladı.

Mehmed Niyazi Özdemir, 11. Mayıs 2018 tarihinde İstanbul'da Acıbadem Koşuyolu Hastanesi'nde vefât etti.Cenazesi ertesi gün Marmara İlahiyat Fakültesi Camii'nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

ESERLERİ

1- Varolmak Kavgası: Bir imam hatiplinin hayatını konu alan roman (1970)

2- Bayram Hediyesi: Çeşitli hikâyelerin toplandığı kitap (1971)

3- Çağımızın Aşıkları: Almanya'daki hayatımızı anlatan roman (1977)
4- Ölüm Daha Güzeldi: Tahir Mihmandarlı'nın hayatını anlatan roman (1982) (Milli Kültür Vakfı Ödülü'ne layık bulundu)

5- İslam Devlet Felsefesi: Araştırma kitabı (1988)

6- Türk Devlet Felsefisi: Araştırma kitabı (1989)

7- Yazılmamış Destanlar: Balkan Savaşı'nı anlatan roman (1989)

8- Medeniyet Ülkesini Arıyor: Araştırma kitabı (1991)

9- İki Dünya Arasında: Roman (1992)

10- Çanakkale Mahşeri. Çanakkale Savaşı'nı anlatan roman, 1998 (Yazarlar Birliği Ödülü).

11- Türkiye'nin Meseleleri-1 (1992)

12- Türkiye'nin Meseleleri-2 (1992)

ÖDÜLLÜ KİTAP "ÇANAKKALE MAHŞERİ"

Çanakkale Mahşeri, Mehmed Niyazi Özdemir tarafından 1998 yılında yazılan ve Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü alan kitap Çanakkale Savaşı'nı anlatmaktadır. Tarihteki gerçek kahramanları anlatmak için bu kitabı yazdığını belirten Mehmed Niyazi bu kitapta Çanakkale Savaşı'nı roman halinde anlatılmıştır. Savaşta yapılan birçok kahramanlık ve çıkarmalar, iki taraflı olarak işlenmiştir.

Kitabın konusu ise kısaca şöyle:

Çanakkale Mahşeri; “cihânın yedi iklîminden” Türk’ün aziz topraklarına “kaynayan bir kum gibi” sökün edip gelmiş, Türk’ü tarihten ve hatta beşeriyet hafızasından söküp atmaya ahdetmiş düşman karşısında, Türk’ün “göğsündeki kat kat îmanla” ve kanının her damlasıyla verdiği cevabın destanıdır. Çanakkale Mahşeri; asırlardır Anadolu coğrafyasında çalınan mayanın bozulmayacağının, en sağlam istihkâmın vatanını nâmûs bilenlerin pâk yürekleri olduğunun, “rükû” haricinde cihâna nizam vermiş başların asla eğilmeyeceğinin destanıdır. Mehmed Niyazi’nin 1998 yılında yayınlandığı ilk günden bu yana büyük bir ilgiyle okunan romanı, Çanakkale muharebelerinin en gerçekçi anlatıldığı eserlerin başında geliyor. Bir muharebede tek bir neferin bile ne kadar önemli olduğu malumdur. Çanakkale Mahşeri romanını da, bu hakikatin âdeta bir tezahürü olarak kaleme alan Mehmed Niyazi, Çanakkale siperlerindeki en üst rütbelilerden en düşük rütbelilere kadar bizleri sayısız kahramanın dünyasında gezdirir. Çanakkale Mahşeri’nin kahramanları öyle bir rûh iklîminin insanlarıdır ki, efsanelerde anlatılanlardan daha efsanevî, tarih kitaplarında anlatılanlardan ise daha gerçektirler.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal