Çalışma hayatı olmayanlara emeklilik müjdesi! SSK ve Bağ-Kur’lu olmayanlara emekli olma fırsatı verilecek! Beklenen açıklama geldi

Çalışma hayatında bulunmamış vatandaşlara emekli olmanın kapıları açıldı. Müjde niteliğindeki emeklilik haberi gündeme bomba gibi düştü. Sigortalı çalışmamış kişilerin emeklilik hayallerine yeşil ışık yandı. SSK ve Bağ-Kur'lu olmayan ve emeklilik hayali kuran vatandaşları yakından ilgilendiren haberin detayları merak konusu oldu. İşte emeklilik müjdesi hakkında merak edilen her şey…

30.04.2022-02:17 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-02:17) Çalışma hayatı olmayanlara emeklilik müjdesi! SSK ve Bağ-Kur’lu olmayanlara emekli olma fırsatı verilecek! Beklenen açıklama geldi

Emeklilik hayali kuranlar, çalışma hayatına girdikleri zamandan itibaren ne zaman emekli olacaklarının hesabını yapmaktadır. Çalışanlar gün hesabı yaparken, sigortalı çalışma hayatında hiç yer almamış kişiler de emekli olmanın hayalini kurmaktadır. Sağlık sorunları ve birçok farklı nedenden ötürü çalışma hayatında bulunamamış kişileri yakından ilgilendiren emeklilik müjdesi açıklandı. Haberin ardından emeklilik hayali kuranlar araştırmalarına başladı. Sigortalı çalışmayanlara emeklilik imkanı sağlayan gelişmenin detayları araştırılırken, kimlerin bu fırsattan yararlanabileceği de merak konusu oldu.

Emeklilik hayali kuran birçok kişi, yaş şartından veya gün şartından emekli olamamaktadır. İsteğe bağlı emeklilik hakkı ise birçok kesim tarafından ilgi odağı oldu. Çalışma hayatından bulunmamış olanların da emekli olabileceğinin açıklanması pek çok kişiye umut oldu. Bazı şartlar dolayısıyla çalışma hayatından uzak kalanlar, sağlık sebepleri ve işten ayrılma durumu gibi sebepler neticesinde çalışamayan kişiler bu sigortadan faydalanabilmektedir.

Uzun zaman çalışma hayatında bulunmuş ve emekli olmak için gün sayan kişiler kanunların izin verdiği ölçüde belirtilen şartları yerine getirerek emekli olabilmektedir. Fakat daha önce sigortalı bir işte çalışmamış kişiler için emekli olmak çok zor bir yoldur. Son yaşanan gelişmeyle birlikte daha önce çalışma hayatında bulunmamış kişilere de emekli olma fırsatı sunuluyor. Buna göre emekli olmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. İsteğe bağlı emeklilik olarak isimlendirilen bu yöntemle birlikte, emekli olmak isteyen kişiler prim ödemelerini yaparak emekli olabiliyor. Emekli olmak isteyen vatandaşlara devlet bankaları da nakit desteği ile ödeme kolaylığı sağlıyor. Hastalık nedeniyle çalışamayanlar, mecburi nedenlerle işinden ayrılanlar ve işinden ayrılmak zorunda kalanlar bu fırsattan yararlanabiliyor. 4B kapsamında sigortası bulunanlar, SGK ve devlet bankalarının yaptığı anlaşmalar neticesinde, zorunlu primlerini ya da birikmiş prim borçlarını ödediklerinde yaşlılık aylığı alabilmektedir. Ayrıca, SSK ve Bağ-Kur sigortası bulunanlar ve hizmet borçlanması adıyla doğum veya askerlik sürecinde isteğe bağlı ödemede bulunan kişiler de bu fırsattan faydalanabilmektedir. Primlerini ödeyerek emekli olmak isteyenlere Ziraat Bankası, Halkbank veya Vakıfbank gibi devlet bankaları da uygun faizli kredi imkanı ile destek vermektedir.

SGK’lı olarak çalışan kişilerin emekli olmaları için gereken şartlar; belirli bir süre sigortalı olarak çalışmış olmak, belirli bir yaşı geçmiş olmak ve bir süre sosyal güvenlik primi ödemiş olmaktır. Bu şartları karşılamayan kişilerin emekli olma şansı yoktur.

Emeklilik müjdesi

Kadınlarda emeklilik koşulları

Bir müddet sigortalı olarak çalışan ve primlerini ödeyen kadın çalışanlar, yaş şartını da yerine getirdikleri takdirde; erkek çalışanlara oranla daha az prim ve gün sayısı şartı ile erkeklerden daha önce emekli olabilmektedir. Kadınlar, yaş haddinde emekli olarak kısmi aylık almaya hak kazanabilir. SGK’da kadın çalışanların emeklilik yaşı işe ilk giriş tarihi dikkate alınarak değişiklik gösterir. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra ilk defa sigorta yaptıran bir kişi, 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emeklilik hakkı kazanabiliyor. 58 yaşında emekli olabilmek içinse 7200 iş gününü 31 Aralık 2035 tarihine kadar doldurmak gerekiyor.

Erkeklerde emeklilik koşulları

8 Eylül 1976 tarihinden önce sigorta girişi yapılmış olan erkek SGK‘lılar; 55 yaşını geçmiş ve en az 5000 günü tamamlamışsa ya da 55 yaşını geçmemiş ve 25 yıldan beri sigortalı çalışmışsa, ayrıca en az 5000 günü tamamlamışsa ölüm, yaşlılık ve malullük sigortası primlerini ödemeleri durumunda tam emekliliğe hak kazanmaktadır. 8 Eylül 1999 gününden sonra çalışmaya başlayan erkeklerin emekli olabilmeleri için 60 yaşını geçmiş ve en az 7000 gün sayısını tamamlamış olmaları gerekmektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra işe girenler için sigortalılık süresinin önemi kalmamıştır. 7000 günü dolduranların 60 yaşını tamamlayıp 61 yaşından gün almış olması gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal