Çalışanlardan promosyon beklentisi: Özel sektörde de verilsin

Kamu kurumlarına verilen büyük maaş promosyonları, özel sektör çalışanlarını da beklentiye soktu. Özel sektörde bazı şirketler promosyon ödemelerini yapsa da vatandaşlar bu uygulamanın genele yayılmasını istiyor.

01.12.2022-10:54 - (Son Güncelleme: 01.12.2022-17:17)

Bankalar ile kamu kurumları arasında yapılan promosyon pazarlığı kamu personellerinin işine yarıyor. 50 bin TL’ye dayanan promosyon ödemelerinin ardından özel sektörde de bazı promosyon ödemeleri yapılıyor. Türkiye'nin önde gelen bir telekomümünikasyon şirketi ile hazır giyim zincirlerinden birisi, çalışanlarına oldukça yüksek miktarlarda promosyon ödemeleri yaptı. Özel sektörde bazı şirketler promosyon ödemelerini yapsa da vatandaşlar bu uygulamanın genele yayılmasını istiyor. 

Çalışanlardan promosyon beklentisi

Akşam gazetesi yazarı Özgül Öztürk’ün yazısına göre; Hazır giyim devinin 45 bin lira ödeme yaptığı öğrenildi. Ayrıca çok sayıda kurumsal şirketin de ödeme sözü verdiği öğrenilirken tüketici örgütleri ile özel sektör çalışanları uygulamanın yaygınlaşmasını istiyor. Türkiye'de bankalarla promosyon pazarlığına oturabilecek 30 bin firma olduğunu ifade eden Tüketici Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, "Bu şirketlerde çalışan 5 milyon kişi az ya da çok promosyon alma hakkına sahip. Bankaların çalışan başına verdiği bu ücretler gerçek sahiplerine ödenmeli" dedi.

Özel Sektör Çalışanları Promosyon

OSB’lere özel turlar düzenlendi

Özellikle enflasyonist dönemde insanların bu ödemelere daha çok ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Mahmut Şahin şunları kaydetti: "Bankaların emekli ve kamu kurumu çalışanları için ödediği yüksek promosyon bedelleri, özel sektör çalışanları tarafından büyük dikkatle takip ediliyor. Her gün onlarca işçiden özel sektörün de banka promosyonu alması için talep telefonu alıyoruz. Biz özel sektör çalışanlarının bu enflasyonist ortamda bir nebze rahat etmesi için Anadolu'daki OSB'leri gezip işletme sahiplerini bu konuda duyarlı olmaya davet ettik. İşçiler bu konunun hukuki bir zemin kazanması için de Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek bekliyor."

Masraf göstererek indirimi alıyorlar

Banka promosyonunun geçmişi 2007'de Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan bir genelgeye dayanıyor. Böylece kamu çalışanları maaşlarını aldıkları bankalardan ek mali imkânlara kavuştular. 2017'de ise SGK ile bankalar arasında sözleşme imzalandı. Bu sözleşmeyle emeklilere 3 yıl garanti verme koşuluyla tazminat hakkı verildi.

Özel Sektör Çalışanları Promosyon-1

Bankalara telefon yağıyor

Emekli banka promosyonlarına yönelik kampanyalar devam ederken bankalar da birbirleriyle yarışıyor. Yaşanan bu yarış emeklilere yaradı. En iyi ödemeyi yapıp müşteri çekmek isteyen bankalar, emeklilerin yüksek miktarlarda ödeme almasını sağladı. SGK ile bankalar arasında imzalanan protokoller 1 Kasım itibarıyla yenilendi. Bunun üzerinde bankalar 10 bin TL'lere varan yeni kampanyalarını duyurdular. Özel sektör çalışanlarının da promosyonu bankadan alacağını sanıp kendilerini aradıklarını ifade eden bir bankacı, "Her hafta onlarca kişi bankamıza bizzat gelerek veya çağrı merkezimizi arayıp, promosyonu nasıl alabileceğini soruyor. Çağrı merkezi görevlilerimiz de bu promosyonların özel sektörde direkt çalışana değil, kuruma verdiğini, bunun işçiyle paylaşma kararının tamamen işverende olduğunu anlatmaya çalışıyor" dedi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal