Çalışanının bilgisayarını izinsiz inceledi: Mahkeme hukuka aykırı olduğuna karar verdi

Bursa’da kendinin rızası olmadan bilgisayarı patronu tarafından incelendikten sonra işten atılan işçinin mağduriyetine mahkeme yetişti. Bursa bölge adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi; işçinin kullandığı bilgisayarın inceleneceği konusunda haber verilmeyen ve rızası dışında incelemesi sonucunda hukuka aykırı bir şekilde elde edilen bilgilerin haklı fesih gerekçesi yapılamayacağına hükmetti.

04.02.2023-13:20 - (Son Güncelleme: 04.02.2023-16:29) Çalışanının bilgisayarını izinsiz inceledi: Mahkeme hukuka aykırı olduğuna karar verdi

Hızla gelişen teknolojiyle birlikte iş uyuşmazlıklarında teknolojik cihazların takibi konusu son derece önem kazandı İşçinin elektronik ortamda takip izlenmesi, e-mail adresleri, bilgisayarlar, ses kayır cihazları ve kameralarla ile takip sistemler ile gerçekleştirilebiliyor. İşveren yönetim hakkına dayandığı sürece işçisine iş için verdiği kurumsal e-maili ve bilgisayarı elektronik ortamda izleyebilmesinde yasal olarak bir engel bulunmamakta. Ancak bu tarz bir durum söz konusu olduğu takdirde işçinin işveren tarafından bilgilendirilmesi gerekiyor.

Emsal nitelikli karar

Bursa’da çalıştığı işyerinde, bilgisayarı rızası dışında incelenen çalışan, yazışmaları sebebiyle tazminatsız olarak işten kovuldu. Mağduriyeti için mahkemenin yolunu tutan işçi, başına gelen olayın yasal olmadığını öne sürdü. . İş Mahkemesi, davacının haklı sebeple kovulduğuna hükmetti. Davacı işçi kararı istinafa götürdü. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 3. Hukuk dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı.

Rızası dışında incelendi

Çalışanın, kullandığı bilgisayarının rızası dışında ve inceleme konusunda bilgilendirmemesinin sonucunda hukuka aykırı yolla elde edilen bilgilerin haklı fesih gerekçesi yapılamayacağına hükmetti. BAM, İş Mahkemesi kararını bozdu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal