Çalışan anneye hükümet desteği arttı: Doğum parası ne kadar oldu?

2024 itibariyla artan asgari ücret sonrası hükümetin çalışan annelere verdiği destek de artmış oldu. Doğum yapan bir anne ne kadar ücret alacak? İşte detaylar...

10.01.2024-10:45 - (Son Güncelleme: 10.01.2024-18:08) Çalışan anneye hükümet desteği arttı: Doğum parası ne kadar oldu?

2024 senesi itibariyle pek çok şeye Zam gelse de ödemelere de zam geldiği görülüyor. Hükümet, doğum yapan çalışan kadınlara süt, emzirme parası, kreş yardımı desteği ve yarım gün çalışma desteği yapmaya devam ediyor. Kadın istihdamını desteklemek ve çocuğu olan annelerin iş hayatından kopmamaları için başlatılan yardımları Sosyal Güvenlik Kurumu 2024 yılı için geçerli olan prim ve ödeneklerini belirledi.

Ücretler arttı

Yeni uygulanacak olan tarifede doğum, hastalık, iş, kazası, meslek hastalığı durumunda alınan rapor parası, emzirme ve cenaze ödeneği ücreti arttı. Anne, doğum izninde geçen süreler için de devletten para alıyor. Buna doğum izni (rapor) parası deniyor. Devletin karşıladığı bu paranın hesabında ise normal doğumlarda 112 günlük süre dikkate alınıyor. Bu yıl asgari ücretle çalışan anne doğum sonrasında bu maaş göre 112 gün üzerinden 49 bin 783 lira alacak.

İşten ayrılanlar bundan yararlanamayacak

Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekirken, rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmıyor olmak gerekiyor. Devlet'ten çalışan annelere destek kapsamında verilen doğum parası 3 çocuğa kadar devam ediyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.

Ödemeler

Emzirme ödeneğinin ücreti de değişti

Öte yandan 1 Ocak 2024 itibarıyla emzirme ödeneği 860 liraya yükseldi.  Doğum yapan kadın sigortalı değilse ödeme sigortalı eşe yapılıyor. Bir kerelik verilen bu ödeme için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılabilir. Çalışan anneler çocuk okula başlayıncaya kadar yarım gün çalışma hakkından yararlanabiliyor. Yasal doğum izninin ardından ilk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün, üç ve daha fazla çocuk için 180 gün yarım gün çalışılıyor ve tam maaş alıyor. Böylece anneler yarı zamanlı çalışsa da tam maaş alıp, çocuğu engelli doğan anneler ise 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışma hakkına sahip olabiliyor.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal