Çalışan Anneler Nasıl Emekli Olur, Erken Emekliliğin Yolları Nelerdir?

Çalışan anneler doğum borçlanması yolu ile erken emekli olabiliyor. 6 yıl önce erken emekli olma şansı yakalayan kadınlar çalışma hayatına erken veda ediyor.

15.10.2021-14:00 - (Son Güncelleme: 15.10.2021-14:36)

Çalışan annelere doğum borçlanması yöntemiyle erken emekli olma imkanı doğdu. Eğer staj sonrası doğum yapılmış ise yaş şartı düşüyor.

Ülkemizde emekli olmak için yaş, prim ve gün şartlarını tek tek tamamlamak gerekiyor. Ancak doğum ile birlikte kadınların erken emekli olmasının yolu açılıyor.


Anneler sigortalı olduktan sonra dünyaya gelen 3 çocuğu için borçlanma yaparak 2160 gün yani yaklaşık 6 yıl kazanıyor. Mevzuata göre staj veya çıraklıkta geçen süreler emeklilik için sayılmıyor. 

Eğer anne, staj veya çıraklık esnasında doğum yaptıysa, bu süreler sigortalı gibi sayılıyor. Bu sebepten ötürü yaş ve prim şartı geriliyor.


STAJ YAPAN GENÇLERE EN AZ 768 TL

Annelere erken emeklilik yolunu açan staj programları, erken emekliliğin yanı sıra iş hayatından önce işi öğrenme şansı sağlıyor. Aktif olarak sigortalı bir işe girmemiş gençlere bu yıl zorunlu stajda en az 768 lira ödeniyor. Stajyerlerin ücretini devlet karşılıyor. iş Kanunu'na göre stajyerler işçi olmasa bile sigortalı sayılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal