Bypass Nedir?

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Barbaros Kınoğlu, Bypass hakkında önemli açıklamalara değindi. Detaylar haberimizde...

18.12.2021-10:53 - (Son Güncelleme: 18.12.2021-10:53)

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayrettin Barbaros Kınoğlu, Bypass hakkında önemli açıklamalara değindi. Peki, Bypass nedir? Bypass ameliyatı neden yapılır? Bypass ameliyatının riskleri nelerdir? Bypass ameliyatı ne kadar sürer?

Bypassın tanımını yapan Prof. Dr. Hayrettin Barbaros Kınoğlu, şunları kaydetti: ''Bypass ameliyatı bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Atardamarın tıkalı olan bölgesinin ilerisine vücudun başka bir bölgesinden hazırlanan damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilir bypass ile atardamarın beslendiği bölgeye yeterli miktarda kan ulaştırılır. Koroner bypass ameliyatı ise kalbi besleyen koroner damar adı verilen atardamarların tıkanması sonucunda yapılan bypass ameliyatlarıdır.''

KADINLARDA RİSK FAKTÖRLERİ YÜKSEK!

Bypass ameliyatının risk faktörlerine değinen uzman isim, ''Risk faktörleri hastanın ameliyat öncesi durumuna, yaşına, cinsiyetine ve eşlik eden diğer hastalıkların bulunmasına göre değişkenlik gösteriyor. Kadınlarda ve 70 yaş üzerindeki hasta gruplarında risk faktörleri daha yüksek. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, obezite, herhangi bir diğer organ hastalığının (böbrek veya akciğer hastalıkları gibi) bulunması, geçirilmiş kalp krizi yahut inme, eşlik eden kalp kapağı veya ritim bozukluklarının bulunması, önceden geçirilmiş kalp ameliyatı en önemli risk faktörleri arasında yer alıyor'' diye açıkladı.

BYPASS AMELİYATI NE KADAR SÜRER?

Bypass ameliyatının süresi hakkında bilgi veren Kınoğlu, ''Gerçekleştirilen ameliyatın şekline, yapılacak bypass sayısına, aynı seansta kalbe yönelik diğer bir cerrahi girişimin bulunup bulunmamasına ve daha önce herhangi bir kalp ameliyatı geçirmiş olup olmamasına göre değişmektedir. Örneğin; iki yahut üç damara bypass yapılacak bir hastada ameliyat 2,5 ila 3 saat sürebilirken, seansta kapak değiştirilmesi gereken durumlarda bu süre 4 ila 5 saati bulabiliyor'' diye söyledi.

BYPASS AMELİYATI NEDEN YAPILIR?

Bypass ameliyatlarının temel felsefesi hakkında önemli açıklamalar yapan Kınoğlu, ''Bypass hastayı ani ölüm tehlikesi ve kalp krizinden kurtarmak, ilaca bağımlı, kısıtlanmış yaşam tarzından uzaklaştırmak ve bunun sonucunda yaşam kalitesini düzeltmektir. Dolayısıyla hastanın güvenli biçimde normal yaşamına dönmesine imkan sağlayan bu ameliyatlardan sonra en önemli husus damar hastalığının oluşması ve ilerlemesinde rol oynayan yukarıda belirttiğimiz değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıdır. Bunun yanı sıra diğer önemli bir husus da hastanın belli aralıklarla kontrolünü yaparak hastalığın seyrinin takip edilmesidir'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal