Büyükelçinin Fotoğrafı Ülke Gündemine Oturdu

İran tarihinde ilk olan sünni kökenli ilk kadın büyükelçi ile Dışişleri Bakanı Zarif'in birlikte fotoğraf poz vermesi bir yandan destek görürken bir yandan tepki çekti.

29.01.2019-10:48 - (Son Güncelleme: 29.01.2019-10:45) Büyükelçinin Fotoğrafı Ülke Gündemine Oturdu

İran tarihinde ilk olan sünni kökenli ilk kadın büyükelçi ile Dışişleri Bakanı Zarif'in birlikte fotoğraf poz vermesi bir yandan destek görürken bir yandan tepki çekti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, Sünni kökenli ilk kadın büyükelçi Beluç Hümeyra Rigi ile göreve başlaması nedeniyle birlikte fotoğraf çektirmesi ülkedeki muhafazakar kesimden eleştiri gördü.

"RUTİN BİR UYGULAMA"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ülkedeki muhafazakar kesim tarafından Zarif'in, Brunei Büyükelçisi olarak atanan Rigi ile aynı fotoğraf karesinde yer almasından dolayı sosyal medya aracılığıyla gösterilen tepkiye bunun ‘’Bu rutin bir uygulamadır.’’ seklinde cevap verdiği bildirildi.

"KADIN VE SÜNNİ POTANSİYELDEN DAHA FAZLA YARARLANMAK İÇİN..."

Kasımi, büyükelçilerin göreve başladıklarında her zaman olduğu gibi Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiklerini ve hatıra fotoğrafı çektirdiklerini belirterek, bunun ülkede iyi bir gelenek olduğunu açıkladı.

"Dışişleri Bakanlığının yaklaşımı kadın ve Sünni potansiyelden diplomasi alanında daha fazla yararlanma yönündedir." ifadelerini ileten Kasımi, "Yeni hükumet (Ruhani hükumeti) ve Zarif'in bakanlığı dönemindeki son yıllarda uygulanan politikalar da bu yöndedir. Bu yaklaşımı şimdi de savunuyoruz ve kadınların diplomatik alanda daha fazla yer almasını ülkenin gelişimi ve milli menfaatlere uygun görüyoruz." yorumunu aktardı.

"VERİLEN TEPKİLER ÇOK ŞAŞIRTICI"

Kasımi, hatıra fotoğrafına karşı tepki gösterenleri eleştirerek, "Bu tür konuların hala bazıları için kabul edilemez ve hazmedilemez

olarak görülmesi çok şaşırtıcı." yorumunda bulundu.

"DEVRİMDEN SONRA ÜÇÜNCÜ KADIN"

Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, 1 Ocak tarihinde Sistan ve Beluçistan eyaletine yaptığı ziyaret esnasında, Kasrı Kend ilçesi Kaymakamı Hümeyra Rigi'yi "İran'ın yeni Brunei Büyükelçisi" olarak ilan etmişti.

Cihangiri'nin "başarılı bir devlet görevlisi" olarak gösterdiği Rigi, Malezya'da görevlendirilen Merziye Afham ve Finlandiya'ya görevlendirelen Pervin Ferşci'nin ardından 1979'daki devrimden bu yana büyükelçi olarak atanan üçüncü kadın statüsünde.

Hümeyra Rigi ayrıca İran'ın ilk kadın Sünni büyükelçisi olarak biliniyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal