Büyük İslam Alimi: Ömer Nasuhi Bilmen

İslam hukuku üzerine yazdığı eserler dolayısıyla "allame fakih" olarak nitelendirilen büyük İslam alimlerden Ömer Nasuhi Bilmen'in biyografisini sizler için derledik.

18.04.2020-11:04 - (Son Güncelleme: 18.04.2020-11:02) Büyük İslam Alimi: Ömer Nasuhi Bilmen

Anadolu'da yetişen büyük İslam alimi Ömer Nasuhi Bilmen, Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Diyanet İşleri Başkanlığını yapmıştır. İslam hukuku üzerine yazdığı eserler dolayısıyla "allame fakih" olarak nitelendirilen Ömer Nasuhi Bilmen'in işte hayat hikayesi...

Türkiye'de daha çok "Büyük İslam İlmihali" adlı eseriyle tanınan Ömer Nasuhi Bilmen, Erzurum'un Aziziye ilçesine bağlı Sarıyayla köyünde 10 Ocak 1884 yılında dünyaya gelmiştir.

Küçük yaşlardan yetim kalan ve amcasının himayesinde büyüyen Bilmen, tahsiline Ahmediye Medresesi müderrisi olan amcası Abdürrezzak İlmi Efendi ile Erzurum Müftüsü Müderris Hüseyin Raki Efendi'den ders alarak başlamış ve 1908 yılında İstanbul'a giderek, Fatih dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi’nin derslerine devam etmiştir.

1911 yılında icazet alan ve imtihanla Medreset'ül Kudat'a girerek burada dört yıl hukuk tahsili yapan Bilmen, 1912 yılında açılan ruus imtihanını kazanarak Fatih Dersiamı olarak göreve başlamış ve 1913'te Fetvahane-i Ali Müsevvid mülazımlığına tayin edilmiştir.

14 Şubat 1926'da İstanbul Müftülüğü müsevvidliğine, 16 Haziran 1943'te de İstanbul Müftülüğüne getirilen Bilmen, bir çok ilim yuvasında müderrislik yapmıştır.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI YAPTI

Fatih Camisi'nde, Sahn Medresesi’nde ve Dar-us-Safaka'da dersler veren Bilmen, İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslam Enstitüsünde usuli fıkıh ve ilmi kelam dersleri okutmuştur.

30 Haziran 1960 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 5. Diyanet İşleri Başkanı olan Bilmen, bir yılını doldurmadan 5 Nisan 1961'de emekliye ayrılmıştır.

Arapça ve Farsça'yı çok iyi bilen, Türkçe'nin de bulunduğu üç dilde şiir yazabilen Bilmen, bir ara Fransızca'ya da merak sarmış ve bu dili de tercüme yapacak kadar öğrenmiştir.

İslam hukuku üzerine yazdığı eserler nedeniyle "allame fakih" olarak nitelendirilen ve iki çocuk babası olan büyük İslam alimlerden Bilmen, 12 Ekim 1971'de İstanbul'da vefat etmiştir.

Ömer Nasuhi Bilmen'in "Hukuki İslamiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu", "Kur’'an-ı Kerim'in Meal-i Alisi ve Tefsiri" ile "Büyük İslam İlmihali" gibi yayınlanmış ve yayınlanmamış pek çok eseri bulunuyor.




DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal