Avrupa, tarihinin en büyük felaketiyle boğuşuyor. Kuraklık neredeyse kıtanın tamamını etkisi altına aldı. Uzmanlar bu durumla ilgili açıklama yaptı. 500 yılın en kötüsü olduğunu dile getiriyorlar. Diğer yandan suların çekilmesiyle ortaya çıkan 600 yıllık yazı herkesi şaşkına çevirdi. Anlamı ise çok büyük.
Avrupa Kıta’sı bir süredir aşırı sıcak ve beraberinde kuraklıkla boğuşuyor. Son zamanlarda yaşanan aşırı kuraklık birçok nehirde su bırakmadı. İnsanlar ise oldukça bunalmış durumda. Diğer yandan Çekya Elbe Nehri’nde aşırı kuraklık nedeniyle sular çekildi. 600 yıllık bir yazı ortaya çıktı. "Beni görürsen ağla" yazısının çağrıştırdığı şey ise tüm dünyayı endişelendirdi.
Avrupa’nın neredeyse yarısında olan kuraklık durumunun uyarı verici seviyede, %17’sinde ise alarm seviyesinde olduğu tespit edildi.
Kuraklık sebebiyle tarım ciddi anlamda etkilendi. Bu sebeple de nakliye, enerji ve gıda üretimi konusunda ciddi olumsuzluklar yaşanabilir.
Çekya’da araştırmacıların bulduğu işaretler 15. yüzyıla kadar dayanıyor. Decin taşı aslında kuraklık uyarısı veriyor. Bu taşın, 600 yıl boyunca aşırı kuraklıklarda en az 12 kez ortaya çıktığı tahmin edildi.
Almanya'ya uzanan bu nehrin son durumunu değerlendiren Alman ana sanayi lobi grubu, su seviyesi bu hızla çekilmeyi sürdürürse kargo taşınmayacağını ve üretimi kısmak zorunda olacaklarını belirtti.
Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nden Andrea Totti, bu yıl yaşananların sonuçlarını henüz net bir şekilde analiz etmediklerini söyleyerek, "Son 500 yılda 2018'deki kuraklığa benzer bir olay olmamıştı. Ancak bu yıl çok daha kötü" dedi.
Federal Hidroloji Enstitüsü (BfG) uzmanı Bastian Klein, su seviyesinin düşmeye devam edeceğini, haftaya ise bir miktar yağmur beklendiğini ancak bu yağmurun, su seviyesinin yükselmesine katkısının beklenmediğini belirtti.
İklim değişimi nedeniyle en yüksek seviyelere çıkan hava sıcaklığının Fransa, İspanya, İtalya ve hatta Hollanda'da su kıtlığına yol açtığı, birçok akarsu yatağının kuruduğu dile getirildi.
Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi ise yağışların azlığı ve yüksek sıcaklıklara bağlı olarak orman yangınları açısından da kıta genelinde daha fazla tehlike bulunduğu uyarısını yaptı.