Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Burun tıkanıklığına sebep olan birçok faktör bulunmaktadır. Bunların başında ise grip, soğuk algınlığı ve alerjiler gelmektedir. Peki, burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı geçirme yöntemi nedir? Burun tıkanıklığı tedavi edilmezse ne olur?

11.03.2021-11:05 - (Son Güncelleme: 11.03.2021-11:05) Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Burnunuzda tıkanıklık belki de burun kemiğindeki veya kıkırdağındaki eğrilikler, enfeksiyonlar ya da burun eti gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Ancak burnunuzda kaşıntı, hapşırma ve yıl boyu devam eden tıkanıklık söz konusu ise bunun nedeni alerjik burun tıkanıklığıdır. Bu durum var olduğu sürece de kişilerde uykusuzluk, güçsüzlük ve horlama kaçınılmazdır. Halk arasında saman nezlesi olarak tanımlanan alerjik rinit mevsimsel olarak da kendini göstermektedir. Alerjik rinit durumunda hastaların kendine özel, kişisel tedbirler alması rahatsızlığın seyrini değiştirmede önemli bir etkendir. 

BURUN TIKANIKLIĞI NEDİR? 

Burnun solunum görevini çeşitli sebeplerden dolayı yerine getirememesi durumuna burun tıkanıklığı adı verilir. Sıklıkla yüz bölgesinde iç kısımlardaki sinüs yapılarının iltihaplanması nedeniyle gelişir. Burun tıkanıklığı genellikle grip ve nezle gibi basit enfeksiyon rahatsızlıkları nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Bu gibi etkenler nedeni ile meydana gelen burun tıkanıklığı, 1 hafta içinde ortadan kalkar. Alerji nedeni ile meydana gelen burun nezlesi hastalıkları burunda akıntı, gözlerde kaşınma ve boğazlarda yanma gibi belirtiler vermektedir. 

Havanın oldukça önemli olduğu alerji durumu bazı hastalarda hafif ve kolay geçerken bazılarında ise oldukça ağır geçebiliyor. Öte yandan Alerjik burun tıkanıklığı olarak bilinen Alerjik rinitin 2 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; mevsimsel alerjik rinit ve yıl boyunca ortaya çıkan uzun süreli alerjik rinittir. Mevsimsel alerjik rinit özellikle çocuklarda ve ergenlerde sık görülmektedir. Hayvan tüyleri, küfler ve duvar kağıdı, duman, toz ve ev eşyaları alerjik rinit rahatsızlığını tetikleyen nedenler arasında yer almaktadır. 

ALERJİK BURUN TIKANIKLIĞINA NE İYİ GELİR? 

Alerjik burun tıkanıklığı kişilerin hem sağlığına hem de yaşam kalitesine önemli ölçüde zarar vermektedir. Alerjik rinit, bağışıklık sisteminde nefes alma yolu ile vücuda alınan maddelere (polen v.b) yoğun bir şekilde tepki vermesi sonucu görülen alerjik bir reaksiyondur. Genellikle bahar aylarının gelmesi ile daha sık gözlemlenmektedir. Alerjik rinit korunma tedavisi şikayetlerin meydana gelmesine neden olan faktörlere yönelik yapılmaktadır. 

Bu sebeple ne tür bir alerjene karşı duyarlılığınız mevcut ise o alerjene karşı önlemler alınması gerekir. Örneğin; ev tozu alerjisi bulunuyorsa, ev tozlarına karşı önlemler alınmalıdır. Bunun içinde evdeki tozları minimuma indirecek tedbirler alınmalıdır. Evde toz tutan eşyalar ortadan kaldırılabilir, yattığınız odadaki halıları kaldırılabilirsiniz. Eğer köpek ve kedi gibi hayvan epiteline alerjiniz var ise bu hayvanlarla temas mümkün olduğu kadar azaltılmalıdır. Alerjik rinite katkıda bulunan alerjenler alerji testleri ile belirlendikten sonra bunlara yönelik korunma tedbirleri sayesinde alerjik rinit şikayetleri en aza indirilebilir. Böylelikle de ilaç kullanımına olan gereksinim de azaltılabilir. 

ALERJİK BURUN TIKANIKLIĞI NASIL AÇILIR? 

Burun spreyleri burun tıkanıklığını gidermede fayda sağlamaktadır. Burun içi hava yolarında nemi arttırmak ve bölgedeki iltihaplanma nedeni ile oluşan ödemi ortadan kaldırarak burun tıkanıklığının giderilmesi sağlanabilir. Ancak bu spreyleri doktorunuzun önerdiği dozlarda kullanmanız gerekir. Aksi takdirde uzun süreli kullanıma bağlı olarak burun tıkanıklığı sorunu daha da kötüye gidebilir. Alerjik burun tıkanıklığını problemini en aza indirmek için yardımcı olacak birçok yöntem bulunmaktadır. İşte alerjik rinit için evde ne yapılabilir sorusunun yanıtı: 

-Sıcak içecekler tüketebilir. 

-Özellikle akşam kafein ve alkol içeren içeceklerden kaçınılması gerekir. 

-Tuzlu su ile gargara yapılabilir. 

-Bulunulan ortamda nemlendirici cihazlar kullanılabilir. 

-Burun spreyi kullanabilirsiniz. 

-Doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar kullanılmalıdır. 

-Yatak odasında evcil hayvanların bulunmasına müsaade edilmemelidir. 

-E vitamini içeren nemlendirici yağlar ve kremler burun içindeki kuruluğu ortadan kaldırmak için fayda sağlar. 

-Çarşaflarınızı haftada bir defa kaynar suda yıkayın. 

-Okaliptus yağı içeren ürünler burun tıkanıklığını gidermede etkilidir. 

-Uzun duşlar alabilir ya da kaynattığınız suyun buharını soluyarak burun tıkanıklığını açabilirsiniz. 

ALERJİK BURUN TIKANIKLIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR? 

Alerjik burun tıkanıklığının altında yatan nedenler tespit edildikten sonra uygun bir tedavi biçimi belirlenir. Alerjik rinit durumunda doktor tarafından önerilen ilaçların büyük bir kısmı şikayetleri azaltmak açısından faydalar sağlamaktır. Alerjik rinit ilaçla tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Alerjik rinit hastanın ağızdan nefes alması ileride sinüzit, farenjit, kulak iltihabı ve kulakta dolgunluk hissi gibi şikayetlere yol açar. Alerjik burun tıkanıklığı tedavi edilmediğinde ise nefes darlığı, öksürük, hırıltılı nefes alma gibi belirtileri ile astım rahatsızlığına zemin hazırlayabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal