Bursa’nın yemekleriyle ünlü olduğunu bilmeyen yoktur. Özellikle yemeniz gereken yemeklerinin başında İskender gelir. Bu tarifi sadece dışarıda yiyebileceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü evde de kolayca yapabilirsiniz.
BURSA İSKENDERİ TARİFİ MALZEMELER
SOSU İÇİN;
PİDESİ İÇİN;
BURSA İSKENDERİ TARİFİ YAPILIŞI
Bursa İskender’i tarifi için ilk olarak pidesi yapılır. Pidesi için bir kaba 4 su bardağı un koyulur. Üzerine 1 paket kuru maya, tuz ve ılık su ilave edilir. Kulak memesi kıvamına getirilerek hamur elde edilir. Hamur bezelere ayrılır ve bezeler elle açılır tırnak pidesi şekli verilir. Daha sonra bu hamurlar fırın tepsisine yerleştirilir. Fırın önceden 180 derece ısıtılır. Hamurlar ısınmış fırında pişirilir. Sonrasında bir tava alınır ve yüksek ateşe konulur. Tava ısınınca etler üzerine koyulur. Etler bu şekilde pişirilir. Pişen etler alınır ve ince ince kesilir. Pişen pideler alınır ve küp şeklinde kesilir. Servis tabağına küp şeklinde kesilmiş pideler koyulur ve üzerine 1 kase yoğurt ilave edilir. İskender’in sosu için tavaya salça, sıvıyağ, kekik, tuz, karabiber ve su ile bir sos hazırlayın. Servis tabağına koyduğumu yoğurdun üzerine biraz sos eklenir. Onun üzerine de kesilmiş etler eklenir. Bir başka tavada biberler ve domatesler sotelenir. Biber ve domatesler sotelendikten sonra onlar da etlerin üzerine eklenir. Domates ve biberlerin üzerine de sostan ilave edilir. Son olarak üzerine küçük bir tavada eritilen tereyağı eklenilir. Böylece bursa İskender tarifi hazır olmuş olur.
BURSA İSKENDER TARİFİ SUNUMU
Bursa İskender’in de pide olduğu için alta yapılan pideler konulur ve üzerine yoğurt eklenir. Yoğurdun üzerine hazırlanan salçalı sos koyulur. Onun üzerine de kesilmiş etler eklenir. Daha sonra biber ve domatesler etlerin üzerine koyulur. Etlerin üzerine domates ve biberler koyulduktan sonra tekrardan sos eklenir. Sosun üzerine de tereyağı ekledikten sonra servis için hazır hale gelir. Pideli olduğu için yanına pilav ve makarna gibi şeyler pek tercih edilmez ama yanına patates kızartması iyi gidebilir. İçine hazırladığımız domatesli sosu veya yoğurdu da patates kızartmasının üstüne dökebiliriz. Lezzetine lezzet katar.
BURSA İSKENDER TARİFİ İÇİN PÜF NOKTALAR
Bursa İskender tarifi için en önemli püf noktalardan birisi etin ince kesilmesidir. Etin ince kesilebilmesi içinde eti önceden buzlukta bekletmiş olmak gerekir. Eti kesmeye başlamadan yarım saat önce buzluktan çıkarın. Sonrası için ince ince dilimleyebilirsiniz. Bursa İskender yemeği için olmazsa olmaz bir şey de tereyağıdır. Tereyağsız bir İskender düşünülemez. Birbirleriyle bütünleşmişlerdir. Pidenin üzerine koyduğumuz yoğurdunda soğuk olması önemlidir yoksa yoğurt yayılır ve şık bir görüntüye sahip olmaz.