25.04.2022-12:17 (Son Güncelleme:25.04.2022-15:01)


1

Minangkabaular Endonezya'nın Bukittingi şehrinde varlıklarını sürdüren Minangkabau kabilesi anaerkil ve tüm bireyleri Müslüman bireylerden oluşan toplumlardan biridir. Yaklaşık nüfusları 5 milyonu bulan Minangkabaularda miras anneden kız çocuğuna geçer. Kadın evlenmek istediğinde erkeğin ailesine "başlık parası" öder. bu gelenek de kadına, erkeğe ait ne varsa sahiplenme hakkı tanır. boşanmaları durumunda, erkeğin mülkiyetinde ne varsa kadın hepsini alır. evliklerdeki bir diğer özellik de her kadının özel bir yatak odasının bulunmasıdır.



2

Eşi onunla uyuyabilir ancak sabah erkenden kalkıp annesinin evine kahvaltıya gitmek zorundadır. Annelere verilen önem burada da açıkça görülür. Yönetimde ise hem kadının hem de erkeğin rolü vardır. Şöyle ki kabile şefleri genellikle erkektir ancak bu şefi kadın seçer.



3

Eğer şef başarısız olursa görevden alma hakkı da kadınındır. Mosuo halkı Çin'in Güneyindeki Mosuo halkı da anaerkil toplumlar arasında yer alır. 2 ay boyunca burada yaşayan Arjantin'li gazeteci Ricardo Coler' göre; bu toplumda kadınlar yönetimi devralınca erkekler daha iyi bir hayat sürüyor ve şiddet azalıyor. Erkeklerin hemen hemen hiç sorumluluğu bulunmayan Mosuo'da kadınlar ellerinde bulundurdukları gücü baba soylu toplumların tam tersine huzuru ve mutluluğu sağlamak amacıyla kullanır. Coler gözlemlerine dayanarak şiddetin bu toplumda görülmediğini söylerken bunu kadınların anlaşmazlıkları çözerken kullandıkları yönteme bağlamaktadır. Bu kabile diğerlerinden çok farklı.



4

Tuaregler, 1000 yılı aşkın süredir cezayir, mali ve nijerya arasındaki bölgede yaşıyorlar. Anaerkil bir yapıya sahipler. Çocuklar annenin kabilesine ait ve soy zinciri anne kolundan yürüyor. Eskiden göçebe olan halk, artık yarı göçebe olarak yaşıyor. Kültür ve geleneklerini, yüzyıllardır korumayı başaran nadide topluluklardan biri. Üstelik de kadın haklarını benimsemiş, özel toplumlar arasındalar.



5

Önceleri yaşadıkları kırmızı boyalı deri çadırların yerini şimdilerde kendi yaptıkları evler almış durumda. Ancak evlerle ilgili en önemli bilgi, bunların kadının mülkü olması ve tamamen kadınların sözünün geçmesi. Erkekler bir çadırda yemek yiyebilmek için o çadırda yaşayan bir kadınla cinsel ilişki yaşamış olmalı, aksi takdirde ayıp kabul ediliyor.



6

Evlilik, tamamen kadınların arzusuna bağlı gerçekleşiyor. Eğer bir kadın evlenmeye karar verirse, erkeğin kendisine yazacağı şiirlerin etkileyici olmasını bekliyor. Bir kadın boşanma kararı aldığında, ona en büyük desteği ailesi veriyor ve bir de boşanma partisi düzenliyor.



7



8



9



10



11



12



13



14



15



16



17



18

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr