Bunu yapanın hem emekli maaşı kesiliyor, hem de icralık oluyor

Malulen emekli olanların dikkatine. Bunu yapanın hem emekli maaşı kesiliyor, hem de icralık oluyor. SGK malulen emekli olduğu halde çalışan kişiler için harekete geçti. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.

19.04.2022-15:24 - (Son Güncelleme: 19.04.2022-15:53) Bunu yapanın hem emekli maaşı kesiliyor, hem de icralık oluyor

İş kazası, hastalık veya meslek hastalığı sebebiyle işini yapamaz hale gelen ve malulen emekli edilen işçiler, SGK tarafından malul aylığı almaktadır. Malul aylığına bağlandıktan sonra herhangi bir işte çalışması yasak olan işçilerin bazıları bu yasağı çiğneyerek yeni bir işte çalışıyor. Bu kişileri tespit etmek için harekete geçen SGK, malul aylığı aldığı halde bir işte çalışan kişilerin aylıklarını kesiyor ve bu kişileri icraya veriliyor.

SGK malul aylığı aldığı halde çalışanlar için harekete geçti

SGK, malul aylığı aldığı halde başka bir işte çalışanların malul aylıklarını keseceğini duyurdu. Ayrıca bu kişilere bundan sonra malul aylığı verilmeyeceği gibi daha öncesinde ödemiş olan malul aylıkları da söz konusu kişilerden icra yoluyla alınacak.

İş kazası, hastalık veya meslek hastalığı sebebiyle çalışamaz hale gelen kişiler ilk olarak hastaneye gönderiliyor ve kontrol muayenesine sevk ediliyor. Muayenede en az yüzde 60 ve üzerinde çalışma gücü kaybı tespit edilirse kişiye malul aylığı bağlanıyor. Muayene sonucunda verilen raporu SGK’ya teslim etmeyen kişilere malul aylığı verilmiyor.

Malul aylığı

Malul aylığı halde çalıştığı için aylığını kaybetti

1992 yılında malul aylığı almaya başlayan bir vatandaş 2012 ve 2014 yılları olmak üzere 2’şer gün bir işte çalışmıştı. Kişinin malul aylığına rağmen çalıştığını tespit eden SGK ise kişinin malul aylığını iptal etti ve 2012-2014 yılları arasında ödenen 32 bin TL’lik malul aylığını faiziyle geri almak için icra takibi başlattı.

Malul aylığı SGK tarafından kesilen vatandaş, SGK’nın yaptığı işlemin durdurulması ve icra takibinin durdurulması için ayrı ayrı olacak bir şekilde iki dava açtı. İş mahkemesinde görülen davada da SGK’nın verdiği karar doğru bulundu ve söz konuşu kişinin 2012-2014 yılları arasında aldığı 32 bin TL’lik malul aylığını faiziyle SGK’ya ödemesine karar verildi. Ayrıca SGK’nın bölge adliye mahkemesine yaptığı başvuruyu inceleyen Yargıtay malul aylığı alan kişinin gerçekte çalışma gücünü en az yüzde 60 kaybetmediğini ortaya çıkardı.

SGK’nın bu işlemi sadece malul aylığı için geçerlidir. Engelli oldukları gerekçesiyle engelli aylığı alan kişiler için geçerli değildir. Engelli aylığı alan kişiler SGK destek primlerini ödeyerek çalışma hayatlarına devam edebilirler. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal