Bu sene Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk gelecek? 2022 Kadir gecesi günü ve zamanı

Ramazan ayına girmemize sayılı günler kala Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geleceği merak edildi. Müslümanlar tarafından coşkuyla beklenen Ramazan ayı içinde idrak edilen Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geldiği araştırılmaya başlandı. Peki Kadir Gecesi hangi günde idrak edilecek? detaylar haberimizde yer almaktadır.

28.03.2022-15:04 - (Son Güncelleme: 28.03.2022-15:04) Bu sene Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk gelecek? 2022 Kadir gecesi günü ve zamanı

Ramazan ayına girmemize sayılı günler kala Ramazan ayında idrak edilecek olan Kadir Gecesi'nin hangi güne denk geleceği araştırılmaya başlandı. Müslümanlar tarafında coşku ve heyecanla beklenen Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü başlayacak olup Ramazan ayının ilk teravih namazı ise 1 Nisan Cuma akşamından itibaren kılınmaya başlayacaktır.   

Kadir Gecesi hangi gün idrak edilecek?

Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlıdır" olarak bahsedilen Kadir Gecesi 27 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek. Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi Ramazan ayı içinde bulunur ama tam hangi gün olduğu kesin değildir. 

Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179).

Kadir Gecesi hangi gün idrak edilecek

Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuştur. Ramazan ayının 27. gecesini ibadetle, dualarla ve zikirle geçirmek tavsiye edilmişti. 

Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının 27. gecesi olduğu genel olarak kabul görülmüştür. (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) Kadir Gecesi'ni Ramazan ayının son 10 gününün tek sayıya denk gelen gecelerinde ya da son 7 gecesinde aranası hakkında da rivayetler bulunmaktadır. Bu yüzden Ramazan ayının son gecelerini aynı Kadir Gecesi gibi geçirmek daha makbuldür. 

Kadir Gecesi'nin önemi 

Sözlük anlamı hüküm, şeref, güç, yücelik anlamına gelen Kadir kelimesi dini literatürde "leyletü'l kadr" şeklinde Kur'an-ı Kerim'in indirildiği gece olarak kullanılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'in 97. suresinde Kadir Suresi olarak geçmektedir. Yüce Allah (cc) Kadir Suresinde şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”

Kadir gecesi İslam alemi için en şerefli, en faziletli ve en ihtişamlı gecelerinin başında gelir. Kadir Gecesi İslam güneşinin doğduğu, Kur'an-ı Kerim meş'alesinin dünyayı aydınlattığı mübarek bir gecedir.  

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal