Bu Oyun İnsan Beynini Etkiliyor

Sosyal medyada son günlerde hızlıca yayılan 'mavi bebek' oyununa karşı uzmanlardan uyarıyor. Bu oyunun insan beyni için olumsuz etkilerinin olabileceğini açıklayarak çocukları köle haline getirdiğin belirtilmektedir. İşte bu korkutucu oyun hakkında bilmedikleriniz…

09.07.2020-10:50 - (Son Güncelleme: 09.07.2020-10:44) Bu Oyun İnsan Beynini Etkiliyor

Sosyal medya uzmanı Prof. Dr. Levent Eraslan, internette hızla yayılan mavi bebek uygulamasına karşı anne babaların bilinçli olması konusunda uyardı. 'Mavi Balina' ve 'Momo'dan sonra internette yaygın olan 'Mavi Bebek' uygulamasının insan beyninde olumsuz etkilerinin olabileceğini dile getirdi. Eraslan, 'mavi bebek' oyununun tipik bir illüzyon ve hipnoz olduğunu belirterek çocukların bir süre sonra bu sürecin kölesi olduğunu belirtti.

MAVİ BEBEK OYUNUNUN ETKİLEŞİMİ

Prof. Dr. Levent Eraslan, internette 'mavi bebek' uygulamasının diğer oyunlardan farklı olarak çok hızlı yayıldığını söyleyerek, 'Mavi bebek çok da yeni değil. Daha önceden var olan; fakat ülke gündemine yeni giren bir uygulama. Özellikle sosyal medya üzerinden insan beynini 'amigdala' adı verilen kaygı ve korku bağlamına vurgu yaparak, ses, görüntü ve multimedya gibi destekleyici vurgularla etkiliyor.' açıklamasında bulundu.

Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Müdürü Prof. Dr. Levent Eraslan, 'Mavi Balina' ve 'Momo'dan sonra internette yaygın olan 'Mavi Bebek' uygulamasına ilişkin uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Eraslan, dijital dünya geliştikçe ilginç ve karanlık oyun ya da uygulamaların ortaya çıktığını söyledi.

KADEME KADEME TEHLİKE

Mavi Bebek oyununda çocuklara var düşünceyi aşılayarak korkutulduğu bilinmektedir. Bu korkunun da 12-15 yaş grubu çocuklar üzerinde etkili olduğu belirtilmiştir. Oyun banyoda ayna karşısında, kolları uyuşma olana kadar elinde bebek var gibi 13 kere 'blue baby, baby blue' diye sallayarak oynanmaktadır.

Bu oyunun basit bir illüzyon ve hipnoz özelliğinde olduğunu belirten Eraslan, 'Mavi Balina daha önce WhatsApp üzerinden dolaşırken, 'Mavi Bebek' şu anda TikTok, Facebook, Messenger ve Instagram üzerinden yürümekte. 'Jonathan Galindo' adlı sahte bir hesaptan başlayan bir uygulama. Çocuklar bu sürece girdikten sonra onlara gelen emirleri yerine getiriyorlar. Biz yaptığımız araştırmalar sonucu böyle oyunlara 'kademeli tehlikeli oyunlar' adını verdik. Çünkü aynı 'Mavi Balina'da olduğu gibi basitten zora, normalden anormale yürüyen bir silsilede çeşitli talimatlar veriliyor. 'Mavi Bebek' uygulaması, kolunu küçük kesiklerle başlıyor; 'intihar et, zarar ver, arkadaşının bir uzvunu kes' gibi böylesi korkunç ve trajik talimatlara kadar giden bir uygulama.' şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal