Bu Keşif Tıp Dünyasında Çığır Açacak! İdrar Testiyle Beyin Tümörü Teşhis Edilecek

Bilim insanlarının Japonya’da yaptığı araştırmada idrar testiyle beyin tümörü teşhisi edilen test geliştirildi.

24.06.2021-14:48 - (Son Güncelleme: 24.06.2021-14:48)

Son yıllarda Japonya’da bilim insanları tarafından yapılan bir çalışma, tıp dünyasına bomba gibi düştü. Bilim insanlarının yaptığı çalışma sonrası, idrar testi ile beyin kanserini tespit edilebildiği bir kit geliştirdi. 

Genellikle birçok hastada nörolojik belirtiler geliştiren beyin tümörü, çeşitli testler ve MRI taraması yapılarak teşhis edildiği için geç fark ediliyordu. Beyin tümörünün teşhis süreci, doktorların belrtiler üzerine beyin yapısını incelemek için hastayı testlere göndermesi ve hasta dokunun teşhis edilmesi olarak ilerliyor. Ancak Japonya’da yapılan bir çalışma sonrası, idrar testi ile beyin tümörünün teşhis edilmesi mümkün hale geldi. 

Applied Materials & Interfaces tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, Nagoya Üniversitesi bilim insanları, beyin kanseri teşhisini büyük bir ölçüde ve hayati durumun önüne geçebilecek bir mikroRNA idrar testi geliştirdiler. 

MikroRNA’lar olarak adlandırılan hücreler, kan ve idrar gibi sıvıların farklı hücrelerde olan küçük nükleik asit modelleridir. Beyin tümörü teşhisinde ise araştırmacılar bu küçük parçacıklara odaklanır ve erken teşhis için süreç başlar.

İDRAR TESTİ İLE YÜZDE 97 TEŞHİS

İnsan vücudunda en kolay toplana bilen sıvıların idrar olduğunu belirten 

Nagoya Üniversitesi’nde çalışan Atsushi Natsume yaptığı açıklamada, ‘İdrar, insan vücuduna yük bindirmeden kolayca toplanabilir. Beyin tümörlü hastalar için idrar bazlı sıvı biyopsisi tam olarak araştırılmamıştı çünkü geleneksel metodolojilerin hiçbiri, mikroRNA’ları çeşit ve miktar açısından idrardan verimli bir şekilde çıkaramıyor. Biz de bunu yapabilecek bir cihaz geliştirmeye karar verdik’ diye konuştu. 

Beyin tümörü olan hastalardan gelen sıvının idrarda görüldüğüne dikkat çeken Natsume, ‘Cihazlarını beyin kanseri hastalarından ve kontrollerinden alınan örnekleri analiz etmek için kullandılar. Çalışma, cihazın tümörlerin boyutuna ve malignitesine bakılmaksızın yüzde 100 duyarlılık ve yüzde 97 özgüllük ile beyin tümörlerini teşhis edebileceğini söylüyor. Bu da çalışmanın, kanser hastalarının yüzde 100’ünü ve kanser olmayan gönüllülerin yüzde 97’sini doğru bir şekilde tanımladığı anlamına geliyor’ açıklamasında bulundu.

GELECEKTE BİR GÜNDE TEŞHİS EDİLEBİLECEK

Araştırmalar yapan bilim insanı ekibi, üretilen yeni testin çeşitli beyin kanseri türlerinin de erken teşhisinde etkili olacağını düşünüyor. Doçenti Atsushi Natsume gelecekte, yapay zeka ve teletıp kombinasyonu ile insanların kanserin varlığını bilebileceklerini, doktorların da kanser hastalarının durumunu sadece günlük idrarlarının az bir miktarıyla teşhis edebileceklerini vurguladı.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal