Bu e-postadan uzak durun! Fidye yazılımları ile dolandırıcılar iş başında! Bilgisayara indirilen dosyalara dikkat

Son günlerde artarak devam eden dolandırıcılık hikayelerinde dur durak bilinmeden yeni düzenlemeler kurulmaya devam ediliyor. Siber güvenlik uzmanları tarafından e-posta gönderilerek bilgisayara yüklenen LockBit adından fidye yazılımı olduğu ortaya çıktı. İşte, fidye yazılımları hakkında tüm detaylar...

27.06.2022-13:07 - (Son Güncelleme: 27.06.2022-13:07) Bu e-postadan uzak durun! Fidye yazılımları ile dolandırıcılar iş başında! Bilgisayara indirilen dosyalara dikkat

Kripto para borsasının yayılarak devam etmesi üzerine fidye yazılımları ortaya çıkmaya başladı. Virüs olan fidye programları üzerinden ulaşılan bilgiler üzerinden gerekli dosyaların engellenmesi yapılarak fidye istenir. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için yapılması gerekenler merak ediliyor.

Gündemde yerini alan dolandırıcılar şimdiler de ise e-posta yoluyla virüs programının yüklendiği belirlendi. Kullanıcılara başka başlık adı altında gönderilen e-postalara giriş yapıldığı takdirde bilgisayara indirilen virüs programları ile PC'de yer alan her dosya erişeme kapatılarak üzerlerinden fidye talepleri gelmeye başlıyor.

Fidye yazılımı

E-postalar ile gönderilen her dosyayı indirmeyin

LockBit fidye yazılımı olarak dolandırıcılar tarafından kullanılırken bunun üzerinden kişilere e-posta gönderilmektedir. Öncelikle kişilerin kullandıkları e-postaları sosyal medya hesaplarına sahip olup olmadığı kontrol ediliyor. Telif hakkı başlığı altında ihlal konusundan e-posta gönderiliyor. E-posta içerisinde ihlal edilen içeriğin kaldırılması söylenirken yasal işlemlerin başlatılacağına dair de korkutma yapılıyor. Fakat kafa karıştıran durum ise ihlal edilen paylaşımının hangisi olduğu söylenmiyor ve bu nedenle bir dosya indirilmesi söyleniyor.

İndirilmesi istenen dosya ek sıkıştırılmış ve parola içerikli olurken PDF belgesi içinde LockBit yazılımı yer almaktadır. Kişi PDF dosyasını açtığı anda bilgisayarına fidye yazılım programı anında inerek etkileşim sağlanır. Bu nedenle gelen her e-postanın açılmaması tavsiye edilmektedir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal