09.02.2021-17:37 (Son Güncelleme:09.02.2021-17:37)


1

Google koronovirüs ve salgın öncesi tespitti çığır açacak bir araştırmayla gündeme geldi.



2

İngiltere’de yürütülen bir çalışma, Google’da yapılan “ateş”, “öksürük”, “tat ve koku kaybı” gibi koronavirüs semptomlarına dair aramaların sıklığının, ortaya çıkması beklenen yerel bir salgının 17 gün önceden bilinmesine şans tanıdığını ortaya çıkardı.



3

ARAMA SIKLIĞI İLE VAKA VE ÖLÜ SAYISI ARASINDAKİ BAĞLANTI KANITLANDI

 ARAMA SIKLIĞI İLE VAKA VE ÖLÜ SAYISI ARASINDAKİ BAĞLANTI KANITLANDI

Araştırmacılar, Google’daki “koku kaybı”, “ateş”, “öksürük” ve “koku kaybı” gibi Covid-19 semptomlarının arama sıklığıyla vaka sayısı ve ölü sayısı arasındaki artış arasında paralellik olduğunu kanıtladı. Sonuçlarda çeşitli ülkelere göre google verilerinin olası bir salgını 16,7 ile 22,1 gün öncesinden tahmin edebileceğini ortaya çıkardı.



4

BİRÇOK HAYAT KURTARILABİLİR

BİRÇOK HAYAT KURTARILABİLİR

Bilim insanları, online arama motorlarından gelen verilerinin Covid-19 ve diğer bulaşıcı hastalıklarının seyri için kullanılması gerektiğini vurgulayarak, oluşturdukları modelin politika yapıcılar için erken uyarı niteliğinde olduğunu ve böylelikle birçok hayatın kurtulabileceğini açıkladı.



5

Çalışmanın yazarları, “Araştırmamız Covid-19'u izlemek için kullanılabilecek yeni bir araç seti sağlıyor, Yaklaşımımızın kültürel, sosyo-ekonomik ve iklim farklılıklarından bağımsız olarak farklı ülkelerde işe yaradığını gösterdik” ifadelerini kullandı.



6

YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SALGINLARIN ERKENDEN TESPİT EDİLMESİNE OLANAK TANIYOR

  YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR SALGINLARIN ERKENDEN TESPİT EDİLMESİNE OLANAK TANIYOR

İsrail Bar-Ilan Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Profesör Michael Edelstein, 'Covid-19 salgını gibi sağlıkla ilgili acil durumlarla mücadele için en iyi şansımız, erken harekete geçmek için onları erken tespit etmektir. İnternetteki arama faaliyetini analiz etmek gibi yenilikçi yaklaşımlar kullanmak salgınları erken tespit etmenin en iyi yoludur" değerlendirmesini yaptı.



7

Diğer taraftan, London College Üniversitesi araştırmacıları Covid-19 salgınını izlemek amacıyla, bulgularını haftalık olarak İngiltere Sağlık Enstitüsü ile paylaştıklarını ve bunların çevrimiçi olarak herkese açık olduğunu ifade etti. Araştırmanın başyazı Doktor Vasileios Lampos “Halk sağlığı kuruluşlarının epidemiyolojiye yönelik bu yeni ve geleneksel olmayan yaklaşımların faydasını kabul etmesinden çok memnunuz. İnternet arama faaliyetini analiz etmek, bulaşıcı hastalıkları izlemek ve anlamak için yerleşik bir yöntemdir” açıklamasını yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR