Bu 8 belirtiyi gösteren kişiler dikkat! Karaciğer yağlanması ile karşı karşıya olabilirsiniz

Karaciğerde fazla yağlanmanın olması bazı hastalıkları da beraberinde getirmektedir. Karaciğer yağlanmasını anlamak için de bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu 8 belirti ile karaciğer yağlanmanız olup olmadığını anlayabilirsiniz. İşte Karaciğer yağlanmasının 8 belirtisi…

11.06.2022-12:11 - (Son Güncelleme: 24.07.2022-16:59) Bu 8 belirtiyi gösteren kişiler dikkat! Karaciğer yağlanması ile karşı karşıya olabilirsiniz

Karaciğerde olması gerekenden fazla yağ birikmesi durumunda karaciğer yağlanması durumu ortaya çıkmaktadır. Daha çok alkol tüketen kişilerde görülen karaciğer yağlanması, alkol ve türünün yanı sıra insülin direnci, obezite ve diyabet gibi sorunlarda karaciğerde yağlanmaya neden olmaktadır. Bu sorun genellikle 40-60 yaş aralığındaki kişilerde sık rastlanır. Sarı cilt tonu, bacak ve karın şişliği gibi belirtileri olan karaciğer yağlanmasının erken teşhisi ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.

Her 10 kişiden birinde görülüyor

Karaciğerin işlevi, toksinleri uzaklaştırmak, besinleri işlemektir. Vücudumuzdaki büyük organlardan biri olan ve her altı ayda bir kendisini yenileyen karaciğer oldukça önemli bir görece sahiptir. Ülkemizde çok sık olmasa da her 10 kişiden birinde görüldüğü düşünülmektedir. Sarılık ya da hepatit olarak bildiğimiz hastalık karaciğerdeki iltihaplanmadır. Bu iltihaplanmanın nedeni ise yağlanma ile bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Karaciğer yağlanması hiperlipidemi yani yüksek kolesterol düzeylerinde, buna bağlı insülin direnci durumunda ve obezite hastalarında sık görülmektedir.

Karaciğer Yağlanması

Bel çevresindeki yağlanmaya dikkat edin

Bir kişinin bel çevresindeki yağlar birçok organı etkilemektedir. Başta kalp olmak üzere karaciğerde bu yağlanmadan fazlasıyla etkilenmektedir. Gizli bir şekilde ilerleyen karaciğer iltihaplanması aslında çoğunlukla belirtileriyle birlikte ilerlemektedir. Kullanılan bazı ilaçlardan karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önermediği hiçbir ilacı kullanmamalısınız. Yorgunluk, halsizlik hissi ve sağ üst karın bölgesinde belgisiz bir rahatsızlık olan şahıslarda alkolsüz yağlı karaciğer tablosu görülmektedir. Yağlanma durumu ile işlevinde hiçbir sıkıntı olmadan çalışmaya devam eder ancak ilerleyen durumlara karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Karaciğer yağlanması belirtileri şu şekildedir:

Sarı bir cilt tonu,

Bacak şişliği

Karın şişliği,

Mide bulantısı,

İştahsızlık,

Yorgunluk

Zihin karışıklığı,

Karın ağrısı

Akdeniz Tipi Beslenme

Akdeniz tipi beslenme ile yalanmadan kurtulun

Karaciğer yağlanmasında en önemli sorun karaciğer sirozudur. Erken teşhisi yapılması gereken karaciğer yağlanmasının ilerleyen süreçte yaşa ve diyabete bağlı olarak siroz geliştirme olasılığı yüksektir. Bu hastalık genellikle metabolik sendrom ile ortaya çıkmaktadır. Bu da beraberinde kalp hastalığı, kalp krizi için yüksek risk ortamı hazırlamaktadır.Karaciğer yağlanması olan bir kişinin kilosu, obezite, insülin direnci ve hiperlipidemi gibi değerler kontrol altında olmalıdır. Karaciğer yağlanmsaı olan kişilere Akdeniz tipi beslenme önerilmektedir. BU şekilde karaciğer yağlanmasının önüne geçilebilmektedir. Bu beslenme tipinde taze meyve, zerzevat, balık, tahıl ve sağlıklı yağ tüketimini ön plana çıkmaktadır. Yağlanmayı azaltan ve vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin ve minerallerinde sağlandığı bir beslenme tarzıdır. Ayrıca bunun yanında düzenli egzersiz yapmakta önemli bir yere sahiptir.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal