17.02.2021-12:33 (Son Güncelleme:17.02.2021-12:33)


1

Vatandaşlar belirlenen yaş, sigortalı çalışma süresi ve prim gün ödemelerini yerine getirerek emeklilik hakkı elde edebiliyor.



2

Fakat belirlenen durumlar ile vatandaşlar bu zorlu günlerde erken emekli olmak için avantajlar sayesinde yararlanabiliyorlar. Erkekler askerlik süresi, kadınlar doğum borçlanması, 3600 gün prim ödeme, malulen emeklilik ya da vergi indirimi gibi durumlar sayesinde erken emekli olma fırsatları geliyor.



3

Vatandaşlar için gelen yasalara göre erken emekli olmak için tam farklı 7 yol belli oldu. Ülkemizde çalışma hayatına devam eden tüm vatandaşlar bir an önce emekli olmak için hayal kuruyor ve ne zaman emekli olabilecekleri merak ederek araştırmaya devam ediyor.



4

Emekli olmak için aranan şartlar arasında yaş, prim gün ödemesi ve sigortalı çalışma şartı geliyor. Bu üç şartı aynı anda yerine getiren vatandaşlar istedikleri an başvuru yaparak emekli olabilecekler. Fakat gelen yasalar ile beraber bazı avantajlar sunuldu ve vatandaşlar daha erken süre ile emekli olmak için harekete geçebilecekler. İşte erken emekli olmak için 7 yöntem...



5

Doğum Borçlanması

Doğum Borçlanması

Her kadın doğrum borçlanması ile üç çocuk doğurarak 6 yıl erken emekli olma hakkı elde ediyor.



6

Askerlik Borçlanması

Askerlik Borçlanması

Erkekler askerlik süreçleri için borçlanma yaparak ortalama bir ila iki yıl erken emekli olabiliyor.



7

Malulen Emeklilik

Malulen Emeklilik

Çalışma hayatında en az yüzde kırk oranı ile çalışma gücünü kayıp ederek erken emekli olabilecekler.



8

3600 Prim Gün Ödemesi

3600 Prim Gün Ödemesi

Kısmi emeklilik olarak isimlendirilen 3600 prim gününden emekli olmak için kişilerin ilk başta sigorta başlangıç tarihine bakılır. 9 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta başlangıcı olanların 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim günü şartını tamamlamaları gerekir.



9

Vergi İndirimleri

Vergi İndirimleri

Engelli çalışan vatandaşların engel oranları yüzde kırk ve üzerindeyse vergi indirimlerinden yararlanarak aranan şartları yerine getirmesi yeterli olacak.



10

Yıpranma Payı

Yıpranma Payı

Vatandaşlar yıpranma payı ile zor ve tehlikeli işlerde görev yaparak belirlenen süre içerisinde daha erken emekli olabilecekler.



11

Engelli Çocuk

Engelli Çocuk

Engelli çocuğu olan anneler 1 Ekim 2008 tarihinden daha sonra primlerinin dörtte biri eklenerek erken emekli olabiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR