BTK, akıllı cihazlarda eko-tasarım düzenlemesi için çalışmalara başladı

Avrupa Birliği'nin 2023 Haziran'ında akıllı, mobil ve kablosuz telefonlar ile tabletler için getirdiği düzenlemelerin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye'de de benzer bir adım atarak "eko-tasarım" gerekliliklerine ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı. Bu düzenleme kapsamında cihazların çevre dostu tasarım gerekliliklerine uygun olarak üretildiğinin ve hizmete sunulduğunun piyasa gözetimi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar belirlenecek.

11.01.2024-14:22 - (Son Güncelleme: 11.01.2024-14:22) BTK, akıllı cihazlarda eko-tasarım düzenlemesi için çalışmalara başladı

BTK, Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde, akıllı telefonlar, mobil telefonlar, kablosuz telefonlar ve tabletlerin çevre dostu tasarımla üretilmesini sağlamak amacıyla yeni bir düzenleme üzerinde çalışma başlattı. Bu düzenleme ile birlikte, söz konusu cihazların üretim sürecinden kullanım ömürlerinin sonuna kadar çevresel etkilerinin kontrol altında tutulması ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygunluğunun sağlanması amaçlanacak. Yeni düzenleme ile birlikte BTK, eko-tasarım gerekliliklerine uygunluğun piyasa gözetimi ve denetimini sağlamak üzere usul ve esaslar belirleyecek. Bu sayede, piyasaya sürülen akıllı cihazların çevresel standartlara uygunluğu düzenli aralıklarla kontrol edilecek ve tüketicilerin çevre dostu ürünleri tercih etmeleri teşvik edilmesi planlanacak.

"Geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılacak."

BTK'nın bu çalışmasıyla Türkiye, çevre dostu teknoloji ürünlerine yönelik küresel standartlara uyum sağlamayı hedefleyerek, sürdürülebilir bir dijital ekonomi için önemli bir adım atmış olacağını vurgulayan Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı Ahmet Hamdi Atalay, "Eko-tasarım, daha iyi tasarım ile ürünün tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerin azaltılması ve ürüne ait kalite, fiyat, güvenlik gibi faktörlerle birlikte çevresel etkisinin de hesaplanması anlamına geliyor. Ayrıca kullanım ömrünü tamamlamış cihazların geri dönüştürülebilmesi için buna uygun malzemelerden tasarlanıp üretilmeleri de gerekiyor." dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal