Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşit akciğerlerinde bulunan küçük hava keseciklerinde oluşan enfeksiyonu tanımlamak için kullanılır. Küçük hava kesecikleri ile ortaya çıkan iltihaplanma keseceklerin daralmasına sebep olur. Özellikle kış aylarında ve ilkbahar mevsiminin başlangıcında akut bronşit ile sık karşılaşılmaktadır.

30.07.2020-10:28 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-10:27) Bronşit Nasıl Geçer?

Akut bronşit en sık görülen alt solunum yolu hastalığıdır. Bronşit nasıl geçer: buna cevap vermeden önce bronşit belirtilerinin neler olduğuna bir bakalım.

Bronşit Belirtileri Nelerdir?

  • Akut bronşit öncesi genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ortaya çıkar. Bununla birlikte ilk belirtiler hapşırma ve burun akıntısı gibi üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtileri olur.
  • Bronşit ile birlikte yüksek ateş görülmektedir. Enfeksiyon aynı zamanda iştahsızlığa da sebep olabilir.
  • Bronşitin ilerlemesi ve bronşial adı verilen hava keseciklerinin dolması sonucunda solunum sıkıntısı yaşanmaya başlar. Nefes alma ve vermede zorluk hissedilir.
  • Bronşit ile birlikte ani öksürük krizleri yaşanabilir.
  • Solunum yaparken göğüste hırıltı hissedilebilir.
  • Beyaz, renksiz, sarı, gri, yeşil veya kanlı balgam
  • Yorgunluk hissi
  • Göğüste ağrı

Bronşit Nasıl Geçer?

Bronşit nasıl geçer: Akut bronşit rahatsızlığı tedavi edilmediğinde kronikleşebildiği için erken tanı ve tedavi önemlidir. Bu yüzden bronşite benzer belirtiler gösterdiğinizde hekim kontrolü büyük önem arz etmektedir.

Akut bronşit tedavisinde hastaya destekleyici bakım uygulayarak semptomları azaltmak amaçlanır. Hastada solunum sıkıntısının giderilmesi ve oksijen seviyesinin normale dönmesi gerekir. Bu sebeple hekim tarafından gerekli ilaç tedavileri uygulanır.

Bronşit nasıl geçer: Hekim tedavisinin yanında evde uygulayabileceğiniz bazı küçük yöntemler de rahatsızlığınızın azalmasına yardımcı olacaktır. Bronşite eşlik eden balgamlı öksürük var ise tuzlu su ile gargara yapmak oldukça etkili olacaktır. Bir bardak suya 2 yemek kaşığı kadar tuz karıştırarak günde 2 kere gargara yapabilirsiniz. Bu yöntem balgamın vücuttan atılmasını sağlayarak solunumu kolaylaştırır.

Bronşit tedavisinde hava kalitesi büyük önem taşır. Kuru ve nemsiz havada solunumda daha fazla zorluk yaşanır. Bu sebeple buhar makinelerinden yararlanılabilir. Kışın kaloriferin üzerine ıslak bir havlu koyarak da havanın nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bronşit hastalarında ödemin kontrol altına alınması ve vücuttaki mukusunu azaltılması için günlük su tüketimi önem taşımaktadır. Günde en az 2 litre su içilmesi önerilir.

Bronşit tedavisinde en önemli konulardan bir tanesi de sigaradan uzak durmaktır.

Günde bir kaç çay kaşığı bal tüketmek bronşit ile birlikte gelen öksürük gibi semptomların azaltılmasına yardımcı olur.

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak da enfeksiyon ile mücadele etmesi için bronşit tedavisinde evde uygulayabileceğiniz bir yöntemdir.

Bronşit ile mücadele ederken bol bol c vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Kırmızı biber, maydanoz, brokoli, lahana, portakal, elma, mandalina gibi sebze ve meyveler bolca c vitamini barındırmaktadır. C vitamini antioksidan etkisi ile vücuttaki enfeksiyondan kurtulmaya yardımcı olur.

Bronşitin kronikleşmesi ve ilerlemesi durumunda yaşam şartlarının değiştirilmesi gerekir. Nefes almada aşırı zorluk yaşanması durumunda oksijen tedavisi uygulanabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal