Brent petrol ne demek? Brent petrolün kullanım alanları neler? Son zamanlarda sık sık gündemimizden düşmeyen brent petrol ne anlama geliyor?

Son dönemlerde sıkça gündemde yerini koruyan brent petrol adından sıkça bahsettirirken vatandaşlar ise brent petrolün ne olduğunu ve kullanım alanlarını merak etmektedir. Brent petrol nedir, nerelerde kullanılır, brent petrol neden popüler? sorularına yanıt arayanlar için tüm detaylar haberimizde yer almaktadır

13.07.2022-10:41 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-10:41) Brent petrol ne demek? Brent petrolün kullanım alanları neler? Son zamanlarda sık sık gündemimizden düşmeyen brent petrol ne anlama geliyor?

Özellikle akaryakıt artışlarında adını duyuran brent petrol gündemde yerini korurken ne olduğu ve ne işe yaradığı internet arama motoru üzerinden sıklıkla takip edilmektedir. Ham petrol ve brent petrol üzerindeki farklar göz önünde bulundurulmasıyla beraber kullanım alanları da farklılık göstermektedir. Peki, ham petrol ve brent petrol arasındaki farklar nelerdir? İşte detaylar...

Ham petrol nedir? 

Dünya ekonomisinde büyük öneme sahip olan ham petrol bir diğer adı ''siyah altın'' olarak da bilinmektedir. Ham petrolün kullanım alanları oldukça geniş olup sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya ilaç sektörlerinde üst sıralarda yer alır. 

Ham petrol fiyatlandırılması ise global ekonomi, küresel jeopolitik gelişmeler, global arz ve talep unsurlarından etkileşim sağlamaktadır. Petrol Üreten Ülkeler Örgütü OPEC’in üye ülkeleri arasındaki üretimi arttırarak veya azaltarak petrolün arzını etkileyen uygulamaları da Ham Petrol fiyatlarının değerlendirilmesinde etkili olan diğer unsurlardandır. 

Brent petrol ne demek?

Brent petrol nedir? 

Kuzey Denizi'ndeki petrol sahalarından elde edilen diğer petrollere göre hafif bir ham petrole verilen isimdir. Brent, aynı zamanda, Kuzey Denizi’nde, 1971’de keşfedilen ve 1976’da üretime başlayan, İskoçya kıyılarında bulunan bir petrol sahasının adıdır. Brent, Broom, Rannoch, Etive, Ness ve Tarbert -beş jeolojik oluşumun kısaltmasıdır. Brent Petrol siyasi, ekonomik ve sosyal gündemde meydana gelebilecek gelişmelerden hızlı bir şekilde etkilenmektedir. Yatırımcıların tercih ettiği emtia listesindeki ilk sıra da yer alan Brent petrol fiyatlarının etkileyebilecek unsurlar arasında hükümetlerin petrol rezervleri, üretici ülkelerin politikaları yatırım olarak kabul görür. 

Brent petrol ne demek?

Brent ham petrol ile WTI ham petrol arasındaki temel fark 

Brent Petrol ve WTI ham petrolün en büyük iki ticari sınıflandırmasıdır. Bu tür daha birçok petrol sınıflandırması olsa da, Brent ve WTI küresel ölçütlerdir. Brent, İngiltere ve Norveç’e bitişik Kuzey Denizi’nden çıkarılan petrol iken, WTI Ham petrolü ABD’de çıkarılıyor. ABD petrolü ağırlıklı olarak Teksas, Kuzey Dakota ve New Mexico’da yoğunlaşmıştır. ABD, kriter olarak West Texas Intermediate (WTI) kullanıyor.

Petrolde tatlı ve eki arasındaki fark nedir? 

Ham petrol kendi içinde ekşi ve tatlı olarak iki farklı durum üzerinden incelenir. Bu durum ise ham petrol içerisinde yer alan kükürt odaklıdır. Kükürtün daha düşük olması tatlı, yüksek olması ise ekşi olarak kabul edilir. 

Brent petrol ne demek?

Brent petrol neden WTI ham petrolden daha popüler? 

Brent petrolün daha popüler olmasının nedenlerin başında ticaretin yüzde 60'ının bu petrol üzerinden yapılmasıdır. Brent petrol çıkarma kulelerini denizde yer almasından dolayı fiyatlandırmalar da ona göre değerlendirilir ve deniz yoluyla nakliye edilmesiyle daha kolay ve ekonomik kabul edilir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal