Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrolün uluslararası piyasalarda varil fiyatı 17 Mayıs 2022 Salı

Dünya petrol piyasasının can damarı olan Brent petrolün 17 Mayıs 2022 Salı uluslararası piyasalardaki varil fiyatı gündemin üst sıralarında yer alıyor. Peki Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? İşte güncel Brent petrol fiyatları...

17.05.2022-11:32 - (Son Güncelleme: 17.05.2022-11:32) Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? Brent petrolün uluslararası piyasalarda varil fiyatı 17 Mayıs 2022 Salı

Çin’in finans merkezi olan Şanghay’da koronavirüs vaka sayılarının yeniden düşüşe geçmesi sonrasında dünya petrol piyasasının can damarı olan Brent petrolün 17 Mayıs 2022 Salı günündeki varil fiyatının ne kadar olduğu konuşulmaya başlandı. Peki Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

ABD ham petrolü 114 doların altını görürken, Brent petrolde işlemler 114 doların biraz üstünde gerçekleşti. Uluslararası piyasalarda net olarak 114,04 dolardan işlem gören Brent petrolün bu düşüşünün nedeni ekonomi dünyasında tartışılmaya devam ediyor.

Fiyatlardaki kısmi düşüşte, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanmasını öngören yeni yaptırım paketinde uzlaşma sağlayamaması etkili oldu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün Brüksel'de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Rusya'ya yönelik 6. yaptırım paketinde anlaşmaya varılamadığını, petrol yasağı konusunda oy birliği zorluğuyla karşı karşıya olduklarını belirtti.

Brent petrol fiyatları

AB Komisyonu, ay başında üye ülkelere Rusya'dan ham petrol tedarikinin 6 ay içinde, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılmasını da içeren 6. yaptırım paketi taslağını göndermişti. Bazı üye ülkelerin karşıt tutumu nedeniyle yaptırım paketi içeriğinde bazı değişiklikler yapan AB Komisyonu, Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya Rusya'dan petrol ithalatında ek süre tanımıştı.

Söz konusu tavizlere rağmen Macaristan hala ikna edilemedi.

Çin ve ABD'de açıklanan verilerin ekonomik büyümeye yönelik kaygıları artırması da fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Çin'de dün açıklanan sanayi üretimi ve perakende satışlar verilerinin ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte küçüleceği endişelerini artırmasının ardından ABD'de New York Fed imalat endeksi de mayısta eksi 11,6'ya gerileyerek sektörde daralmaya işaret etti.

Söz konusu endişelere karşın Çin'de Covid-19 vaka sayılarının bölgesel de olsa gerilemesi iyimserliğin artmasını sağladı.

Çin'de Omicron varyantının tetiklediği Covid-19 salgınının kontrol altına alınmaya çalışıldığı Şanghay'daki kısıtlamaların, haziran başında kaldırılması hedefleniyor.

Başkent Pekin'de ise ilk kez 22 Nisan'da görülen Omicron varyantını taşıyan yerel kaynaklı vakaların yol açtığı Kovid-19 salgınına yönelik tedbirler devam ediyor.

Yaklaşık 114,63 dolar seviyesinde olan Brent petrol varil fiyatının gün içerisinde 113 dolar seviyelerine düşeceği düşünülüyor.


Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal