Brent petrol 100 doların altında, akaryakıt fiyatlarına 1 liradan fazla indirim beklentisi!

Petrol fiyatları Uluslararası Enerji Ajansı'nın savaş sebebiyle piyasalarda oluşabilecek tedarik sıkıntılarını önlemeye yönelik önlem hedefiyle acil durum rezervlerinden 120 milyon varil petrolü daha kullanıma açacağını belirtti. Bu kararla dün 101 dolara gerileyen fiyatlar bu sabah da 100 dolar seviyesinin altına indi

07.04.2022-12:07 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-12:07) Brent petrol 100 doların altında, akaryakıt fiyatlarına 1 liradan fazla indirim beklentisi!

Brent petrolün varili, Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) acil durum rezervlerinden 120 milyon varil petrolü kullanıma açacağını açıklamasının ardından uluslararası piyasalarda dün akşam 101,81 dolara kadar geriledi. Ardından bu sabah saatlerinde de brent petrolün 100 dolar seviyelerine gerilemesi akaryakıtta indirim haberini gündeme getirdi.

Brent petrol 100 doların altında, akaryakıt fiyatlarına 1 liradan fazla indirim beklentisi!

Brent petrol 100 doların altında

IEA Başkanı Fatih Birol, sosyal medya platformu Twitter üzerinden bir açıklama yaptı ve, piyasaya sürülecek 120 milyon varilin 60 milyon varilinin ABD'nin stratejik petrol rezervlerinden karşılanacağını ifade etti. Birol açıklamasında, “120 milyon varillik (ABD'nin Stratejik Petrol Rezervinden elde ettiği toplam çekilişin bir parçası olarak katkıda bulunduğu 60 milyon varil dahil) toplu petrol stoku salınımı ile ilerliyor. Belirli katkılarla ilgili daha fazla ayrıntı yakında kamuoyuna açıklanacak.” şeklinde konuştu.

İngiltere'den yaptırım kararı

İngiltere’nin Rusya'nın en büyük bankası olan Sberbank'ın varlıklarını dondurması ve İngiliz firmalarının Rusya'ya tüm yeni dış yatırımlarını engellemesine ilişkin aldığı karar da fiyatlardaki düşüşü tetikledi.

Akaryakıtta indirim beklentisi

Brent petrolün fiyatının 100 doların altına inmesi ve uluslararası arenada sakin bir seyir izlenmesi sonrası milyonlarca vatandaşın aklına indirim olabileceği fikri geldi. Alınan bilgilere göre akaryakıt fiyatlarında 1 lirayı aşan indirim her an gelebilir.

Brent petrol 100 doların altında, akaryakıt fiyatlarına 1 liradan fazla indirim beklentisi!

Güncel akaryakıt fiyatları

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün ardından geçtiğimiz hafta benzin ve motorin fiyatlarına üst üste indirimler gelmişti. Dünkü düşüş sonrası beklentiye giren vatandaşlar akaryakıt fiyatlarını merak ederken tabelaların değişmediği gözlemlendi. Benzinin litre fiyatı İstanbul'da 19, motorin ise 22,23 liradan satılıyor. Otogazın litre fiyatı da ortalama 11,66 liradan satışa sunuluyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanır?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal