Tam adı Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi olan kamuoyunda kısaltılmış adı olan BOTAŞ olarak bilinir. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan BOTAŞ'ın kime ait olduğu ve sahibinin kim olduğu son günlerin en çok yanıtı merak edilen sorular oldu. Kullanıcılar ayrıca BOTAŞ'ın devlete mi ait olduğunu yoksa özel olarak mı faaliyet gösterdiğini araştırıyor. İşte BOTAŞ hakkında tüm merak edilen detaylar..
27 Ağustos 1973 tarihinde Türkiye ile Irak arasında bir Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması imzalandı Bu anlaşma kapsamında ise 15 Ağustos 1974'de Türkiye'de Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi adı altında bir şirket kuruldu. Türkiye Varlık Fonunun portföyü içinde bulunan BOTAŞ, bir kamu iktisadi teşebbüsü olarak o yıldan beri faaliyetine devam etmektedir.
BOTAŞ ilk olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) öncülüğünde kurulmuş ve şirkete verilen bazı görevlerden dolayı da 8.2.1995'te TPAO’daki bağlı ortaklık statüsünden ayrılmıştır. BOTAŞ, aynı gün iktisadi devlet teşekkülü olarak yapılandırılmıştır.
Şirketin ilk kuruluşundaki amaç Irak'taki ham petrolü İskenderun Körfezi’ne taşımak olarak faaliyetine başlamıştır. İlk başlarda boru hatlarıyla petrol taşıyan BOTAŞ, 1986 yılından itibaren de doğal gaz ticareti ile ilgili faaliyetlerini başlatmıştır.
24 Ocak 2017 tarihinde alınan bir karar ile Türkiye Varlık Fonu bünyesine dahil edilen BOTAŞ, özel hukuk hükümleri kapsamında kurulan anonim şirket statüsü adı altında faaliyet gösteren 'Kamu İktisadi Teşebbüsü'dür.