Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı Kurbanları Anıldı

Bosna Hersek'in orta kesimlerinde yer alan Vitez kenti çevresindeki Ahmiçi köyünde, 16 Nisan 1993 tarihinde Hırvat Savunma Konseyi (HVO) askerleri tarafından katledilen 116 Boşnak sivil kurban anıldı.

16.04.2020-17:00 - (Son Güncelleme: 16.04.2020-17:14) Bosna Hersek'teki Ahmiçi Katliamı Kurbanları Anıldı

Bosna Hersek'in orta kesimlerinde yer alan Vitez kenti çevresindeki Ahmiçi köyünde, 16 Nisan 1993 tarihinde Hırvat Savunma Konseyi askerleri tarafından gerçekleştirilen katliamın 116 Boşnak sivil kurbanı anıldı.

Covid-19’la mücadelede alınan önlemler kapsamında katılımcı sayısının sınırlandırıldığı törene Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Sefik Dzaferovic ve Demokratik Eylem Partisi (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegovic ile az sayıda katledilen sivillerin yakını katılım gösterdi.

Konsey Başkanı Dzaferovic, 27 yıl önce Hırvat Savunma Konseyi tarafından katledilen 116 Boşnak sivilin daima hatırlanacağının altını çizerek katliamı gerçekleştirenlerin halen ülkedeki bazı kesimlerce itibar gördüğünü, bu halde karşılıklı güven ortamının oluşturulmasının mümkün olmayacağını ifade etti.

SDA Genel Başkanı İzetbegovic ise Ahmiçi'de yerel bir soykırım yapılmak istendiğini ifade ederek "Ahmiçi halkına borcumuz var. Cesedine hala ulaşılamayan kurbanlar bir an önce bulunup defnedilmeli ve katliamın kalan sorumluları da cezalandırılmalı" şeklinde konuştu.

VİRÜS DOLAYISIYLA TÖRENE KATILIM SINIRLANDIRILDI

Travnik Müftüsü Ahmet Adilovic, bu sene düzenlenen anma törenine katılımın sınırlandırıldığını ifade ederek "Her sene büyük bir katılım olurdu ancak dünyayı etkisi altına alan virüs salgını nedeniyle bu yıl böyle oldu" ifadelerini kullandı.

Birkaç gün önce Ahmiçi'de 27 yıl önce katledilen bir aileyi daha toprağa verdiklerini hatırlatan Adilovic, 16 Nisan 1993 tarihinde olanların hiçbir zaman unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

16 Nisan Ahmici Derneği Başkanı Atif Ahmic ise katledilen 116 Boşnak sivilin arasından 24'ünün cenazesinin hala bulunamadığını ifade ederek "27 yıl geçmesine rağmen kemiklerinin nerede olduğunu bilmediğimiz insanlarımız var. Kimsenin çıkıp yerlerini söylemeye cesareti yok" şeklinde konuştu.

Her sene geleneksel olarak yapılan Adalet Yolu Yürüyüşüne bu sene coronavirüs önlemleri çerçevesinde sadece 10 kişi katılım gösterdi. Yürüyüş katılımcıları, katledilen sivillerin toprağa verildiği Vitez kentinde bulunan mezarlığı ziyaret ederek dua etti.

AHMİÇİ KATLİAMI

Bosna'da yaşanan savaşta, Hırvat askerler 16 Nisan 1993'te sabah ezanında Ahmiçi köyüne baskın gerçekleştirerek 32'si kadın, 11'i çocuk toplam 116 Boşnak sivili katletti. O gün katledilenler arasında daha sonra yanmış cesedi fırından çıkarılan 3 aylık bir bebek de vardı.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Ahmiçi'de gerçekleşenleri "insanlığa karşı suç" şeklinde adlandırmış ve dönemin Hırvat Savunma Konseyi komutan ve askerlerine 6 ile 25 sene arasında hapse mahkum etmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal