Bosna Hersek ve Sırbistan Arasında Türkiye Köprü Oldu

Sırbistan ve Bosna-Hersek arasında ticaret hacmi büyümeye devam ediyor. İki ülke de Türkiye’ye olan memnuniyetlerini dile getirdi.

15.09.2021-16:42 - (Son Güncelleme: 15.09.2021-17:12) Bosna Hersek ve Sırbistan Arasında Türkiye Köprü Oldu

Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi ile ilgili olarak, Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Ivica Daçiç projelere ilişkin olarak önemli açıklamalar yaptı. Daçiç, 'Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Aleksandar Vucic de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak bu büyük projenin arkasında durdular.'şeklinde konuştu.

ÜLKELER ARASI İLŞKİLERLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER YAPTI

Daçiç, Ankara'ya resmi ziyaret gerçekleştirdiği sırada, ülkesinin Türkiye ve komşu ülkeler ile bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerle alakalı değerlendirmeler yaptı.

AYNI BÖLGEYİ, ORTAK BİR KÜLTÜR VE MİRASI PAYLAŞIYORUZ

Daçiç, Türkiye ile Sırbistan'ın çok yakın iki ülke olduğunu belirtti. Daçiç, ilişkilerin son zamanlardaki gelişiminden mutlu olduğunu belirterek İki ülke halkının da daha iyi ilişkilerden yana olduklarını belirtti. Daçiç konuya ilişkin olarak, ‘Çünkü aynı bölgeyi, ortak bir kültür ve mirası paylaşıyoruz.’ifadelerini kullandı.

İkili ticaret hacminin arttığını belirten Daçiç, ‘Mevcut ticaret hacmimiz yıllık 1 milyar 300 milyon avro. Hedefimiz ise bunu 2 milyar avroya yükseltmek. İmkansız değil zira yatırım ve ticaret için yeterli alanımız var. Bizim amacımız da bu hedefin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapmak.’ dedi.

Saraybosna-Belgrad Otoyol Projesi için ikili ilişkilerde önemli noktalardan biri olduğunu da söyleyerek, ‘Projeden beklentimiz oldukça yüksek. Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve Aleksandar Vucic de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak bu büyük projenin arkasında durdular.’ ifadelerine yer verdi.

Daçiç, Türkiye için tüm alanlarda Sırbistan ile ortaklık ilişkilerini sürdüreceğini belirterek iki ülkenin de karşılıklı olarak sunacakları çok fazla imkanları olduğunu ifade etti. Bunun yanında, yakında gerçekleşecek olan Erdoğan-Vucic görüşmesinden son derece yüksek beklentide olduklarını söyledi.

SIRBİSTAN'DA YATIRIM YAPILABİLECEK EN DİNAMİK ALANLAR

Daçiç, geçmiş zamanlarda ülkesinde çok az sayıda Türk firması olduğunu belirtti. Buna ilişkin olarak, ‘Herkes, Türk firmalarına karşı dikkatliydi ancak bunun bir anlamda sorumlusu da bizdik. Bu durum çok kısa sürede değişti. Türk firmalarının ülkemize gelmesi ve yatırım yapması için tüm olanaklarımızı kullandık. 2015'ten bu yana Türk firmalarının varlığı giderek arttı.’ değerlendirmesinde bulundu. Bunun yanında, Sırbistan'da bulunan Türk firmalarının değerinin milyon dolarlar eden pek çok altyapı projesinde olduğunu belirtti. Daçiç, Sırbistan’daki  yatırım yapılacak alanlarla alakalı olarak ‘Sırbistan'ın yatırım için oldukça uygun koşulları var. Türkiye'den gelen tüm yatırımcılar desteklenecektir. Bugün Sırbistan'da 400'den fazla Türk firması var. Altyapı, tarım, enerji ve yüksek teknoloji Sırbistan'da yatırım yapılabilecek en dinamik alanlar.’ şeklinde konuştu.

Daçiç, gelecekte iki ülke arasında gerçekleştirilecek iyi projelerin hayata geçmesinin ülkelerin cumhurbaşkanının yakın ilişkinin de garantisi olduğunu belirtti.

HEM BÜYÜK BİR FIRSAT HEM DE ÜLKEMİZE GETİRİSİ OLDUKÇA YÜKSEK

Sırbistan Ulusal Meclis Başkanı Daçiç, Türkiye'den Avrupa'ya kadar uzanan ve Sırbistan'dan da geçmekte olan Türk Akım projesine ülkesinin başından itibaren büyük bir ilgiyle yaklaştıklarını söyleyerek, ‘Hem büyük bir fırsat hem de ülkemize getirisi oldukça yüksek.’ ifadelerini kullandı.

Geçmiş zamanlarda bu şekildeki projelere ilişkin siyasi engellerin bulunduğunu söyledi: ‘Bunların başında Avrupa Birliğinden (AB) gelen sınırlamaları söyleyebilirim. Türk Akım gösterdi ki bu siyasi engellemeler ortadan kaldırılmalı. Sırbistan, Türkiye ve Batı Avrupa'yı birbirine bağlamada oldukça önemli bir konumda. Biz de bu durumu kendi kapasitemizi artırmak yönünde kullanmalıyız.’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal