Borsa’da bir ilk! Bank of America'nın 6.3 milyar liralık alımıyla borsa rekor kırdı

Bank of America'nın Türk borsasında gerçekleştirdiği 6.3 milyar liralık alım, BIST 100 endeksini rekor seviyelere taşıdı. Borsa, 8 bin puanın üzerine yükselerek tarihi bir zirveye ulaştı. Ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Haber7'ye yaptığı açıklamada, bu gelişmenin yabancı yatırımcı girişini hızlandırabileceğini belirtti.

17.01.2024-16:05 - (Son Güncelleme: 17.01.2024-16:05) Borsa’da bir ilk! Bank of America'nın 6.3 milyar liralık alımıyla borsa rekor kırdı

Bank of America'nın Türkiye'ye olan güvenini yansıtan büyük alım, ülke ekonomisinin ve şirketlerin potansiyeline duyulan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Başlamasının ardından gün içinde 8 bin puanın üzerine çıkarak rekor kırdı. Bank of America'nın geçen hafta Cuma günü gerçekleştirdiği 6.3 milyar liralık alım, borsayı kritik eşik olan 8 bin puanın üzerine taşıdı. Borsadaki bu yükselişin kalıcı olup olmayacağı ve yabancı girişindeki artışın devam edip etmeyeceği konularındaki sorular, ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz'ın Haber7'ye yaptığı değerlendirmede ele alındı. Eryılmaz, Bank of America'nın Türk borsasına olan güveninin olumlu bir sinyal olduğunu belirtirken, bu gelişmenin yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisini artırabileceğini ifade etti. Ancak, piyasalardaki belirsizliklerin ve küresel gelişmelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. BIST 100 endeksinin 8 bin puanın üzerinde kalıcılık kazanıp kazanmayacağı, küresel ve yerel faktörlerin etkisiyle şekillenecek.

Bank of America’nın alımı borsayı yükseltti

Geçtiğimiz günlerde Bank Of America'nın yaptığı 6.3 milyar liralık alımın borsada yükselişi tetiklediğini ifade eden Eryılmaz, "Son dönemde yabancı alımları güçlendi. Özellikle yabancı yatırımcılar bankalar, holdingler ve BIST 30 içerisinde yer alan hisselere yatırım yapıyor. BIST 100 endeksinde güçlü yükseliş seyrinin başlaması için 8 bin 100 ve 8 bin 150 puanın üzerinde birkaç gün kapanış yapması lazım" dedi. 

Borsada 2024 detayı

Önümüzdeki sene borsada olumlu bir havanın seyredeceğine dikkat çeken Eryılmaz, "Bu yıl borsa, yabancı yatırımcı ile tarihi zirveleri görecek. Piyasa ile Fed arasında bir uyuşmazlık var. Piyasa fed'in faiz artırımına Mart'ta başlayacağını bekliyor, Fed ise diyor ki faiz indirimlerine üçüncü çeyrekte başlayacağım. Eğer piyasanın beklentisi doğrultusunda olursa Altın için çok olumlu bir süreç 2024'ün ilk çeyreğinde başlar. Fed, faiz indirimlerine 3. çeyrekte başlar ise bu kez de altın fiyatları 2024'ün ikinci yarısı sonrası yükselişe geçer" 


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal