Borell’den Afganistan Açıklaması: Felaket ve Kâbus

Josep Borrell, Taliban ile ilgili açıklamalar yaparak, gündeme ilişkin konuştu. Josep, “Çin hâlihazırda Taliban'ı tanıyor, Rusya'da tanıyacak, iki ülkenin de varlığını artıracak” açıklamalarında bulundu.

19.08.2021-17:00 - (Son Güncelleme: 19.08.2021-18:44) Borell’den Afganistan Açıklaması: Felaket ve Kâbus

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, jeopolitik güç dengesinin değişeceğini söyledi. Borrell, ABD Başkanı Joe Biden'ın aksine Afganistan'da ulus ve devlet inşası için çok çalışıldığını ancak başarısız olunduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte artacak Çin ve Rusya etkisine karşı uyardığını dile getirdi. 

Borrell, Avrupa Parlamentosunun (AP) Dış İlişkiler ve Kalkınma Komitelerinin Afganistan konulu olağanüstü oturumunda yaptığı konuşmada, ülkedeki durumu "felaket ve kâbus" olarak ifade etti. 

BORRELL’DEN BİDEN AÇIKLAMASI 

Afganistan'daki ilk hedef El Kaide ile mücadele olsa da daha sonra modern bir devlet inşa etmeye döneceğini söyleyen Borrell, Biden'ın devlet inşasının hiçbir zaman asıl hedef olmadığı yönündeki sözüne "Bu tartışılır” diye konuştu.

Borrell, "Bir başarısızlıkla karşı karşıya kalındığına ve hatta hedefin bu olmadığının dahi söylendiğine dikkat çekerek şöyle açıkladı: "Bu ulus inşası operasyonundan öğrenecek çok ders var. AB için çalışan 106 Afgan ve ailesinin tahliye edilerek İspanya'nın başkenti Madrid'e ulaştı. 300 kişi ve ailesinin ise Kabil'de havaalanında bekliyor. AB Yüksek Temsilcisi, Çin'in hâlihazırda Taliban'ı tanıyor, Rusya’da tanıyacak, iki ülkenin de varlığı artıracak. Durumun yeni jeopolitik sonuçlarıyla baş etmek için diplomatik kapasitemizi artırmalıyız ve aynı fikirdeki ülkelerle, özellikle ABD ve İngiltere ile birlik içinde olmalıyız” ifadelerinde bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal