11.02.2021-15:19 (Son Güncelleme:11.02.2021-15:19)


1

Vatandaşların en fazla merak ettiği konuların başında genel sağlık sigortası geliyor. Bazıları 'yapılandırma imkânını kaçırdık mı, ne yapacağız?' diye merak ederken, bazıları da 'borcumuz var, sağlık hizmeti alabilecek miyiz?' sorusunu soruyor. Gözüken o ki, genel sağlık sigortası hakkında kafalarda çok fazla merak var. İşte merakınızı giderecek detaylar...



2

10 MİLYON KİŞİ BAŞVURU YAPTI!

10 MİLYON KİŞİ BAŞVURU YAPTI!

Vergi affı için 7 milyon 679 bin kişi başvuruda bulundu. 110 milyar liralık alacak için yapılandırma yapıldı. İlk aşamada 4,1 milyar lira devlet tarafından tahsil edildi. SGK içinse 1 milyon 770 bin kişi başvuruda bulunmuştu.90 milyar liralık borç yeniden yapılandırıldı. İlk aşamada 2,75 milyar liralık kısmı tahsil edildi.



3

Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları da yapılandırılma kapsamına alınmıştı.



4

Borçların cezaları ve faizleri silinirken üzerine enflasyon farkı da eklendi. Borçlarını peşin ödeyenler enflasyon farkının da yüzde 90'nının silinme avantajından da faydalandı. Taksitle borcunu kapatmak isteyenlere de 18 ay vade ve 36 aylık ödeme imkanı getirildi.



5

İlk olarak 'yapılandırmayı kaçırdık mı?' diye merak edenlerin endişesini gidermek gerekirse, sağlık sigortası borcu için yapılandırma başvurusu zaten olmayacaktı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2020'nin ağustos ayı da dahil geçmişte genel sağlık sigortası borcu olanların bu borçlarını otomatik olarak yapılandırmıştı. Yapılandırma kapsamına dahil olanlar 30 Nisan tarihine kadar borcunun tamamını ödedikleri takdirde, borca ilişkin ceza ve zam silinecek; sadece ana prim borcu ödenecek.



6

İsteyen vatandaşlar borcunu taksitler halinde de ödeme imkanına sahip olacak. Bu durumda altı çizilmesi gereken konu, geçmiş borçlar affa uğramıyor ya da bir başka anlamıyla ana borç silinmiyor; yapılandırılıyor, sadece erken ödemede ceza ve zam silinecek



7

E-DEVLET'TEN ÖĞRENİLEBİLİR

E-DEVLET'TEN ÖĞRENİLEBİLİR

Borcu SGK tarafından otomatik yapılandırılan vatandaşlar, yapılandırma ile ilgili tüm detayları e-Devlet üzerinden öğrenme imkanına sahipler. Yapılandırma takvimine ve şartlarına uyulursa sorun olmaz; hem devlete olan prim borcu ortadan kalkmış oluyor hem de devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Yeri gelmişken SGK'nın yapılandırması, 2020'nin ağustos ayından öncesini kapsadığından, bundan sonraki aylara ait primlerin yatırılmış olması gerekiyor ki, yeni borç oluşmasın.



8

31 MART'A DİKKAT EDELİM!

31 MART'A DİKKAT EDELİM!

En fazla merak edilen, gelir testi konusuna da açıklık getirecek olursak; vatandaşlar gelir testine başvuru süresini de kaçırmadı! Son tarih 31 Mart olarak belirtildi. Geçmişte gelir testine hiç girmemiş olanlar ya da geçmişte gelir testi sürelerini kaçıran vatandaşlar, 31 Mart tarihine kadar gelir testine girebilecek.



9

Gelir testinin sonucuna göre aylık gelir miktarınız 1.192 liranın altındaysa genel sağlık sigortası primlerinizi devlet karşılıyor siz prim ödemiyorsunuz. Geliriniz bunun üzerinde ise genel sağlık sigortası primini kendiniz ödeyeceksiniz ki, ödeyeceğiniz tutar da aylık 107.3 lira, yıllık 1.287 lira.



10

BU DURUMA ÖZEL HASTANELER DAHİL DEĞİL!

BU DURUMA ÖZEL HASTANELER DAHİL DEĞİL!

Vatandaşların merak ettiği konular arasında da bu durum özel hastaneleri kapsayıp kapsamadığı yer alıyor. Genel sağlık sigortası prim borcu olanlar devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor mu? Düne kadar yararlanamıyorlardı ancak ocak ayının sonunda yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile genel sağlık sigortası ve Bağ-Kur prim borcu olanlar 2021'in sonuna kadar sağlık hizmeti alabilecekler.



11

Hatta 60 günden fazla prim borcu olanlar ve bakmakla yükümlü olunan kişiler de aynı şekilde devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabilecek.



12

Ancak burada önemi olan nokta şu; bu hizmet sadece devlet hastaneleri ve devlet üniversite hastanelerinden alınacak. Sağlık sigortası borcu olanlar ile Bağ-Kur borcu olanlar SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi olamayacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR