Bor madeni nedir, ne işe yarar? Bor nerede kullanılır?

Bugün Balıkesir’de açılacak olan Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi öncesinde bor madeni hakkında yapılan araştırmalar arttı. Peki Bor madeni nedir, ne işe yarar? Bor nerede kullanılır? İşte tüm merak edilenler...

19.03.2023-13:08 - (Son Güncelleme: 19.03.2023-13:08) Bor madeni nedir, ne işe yarar? Bor nerede kullanılır?

Türkiye’nin ilk bor karbür tesisi bugün Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı törenle açılacak. Dünyada rezervinin büyük çoğunluğunun Türkiye’de bulunduğu bilinen bor madeni hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorları üzerinden araştırmalarına ‘’Bor madeni nedir, ne işe yarar? Bor nerede kullanılır?’’ sorularıyla devam ediyor.

Bor madeni nedir?

Periyodik tablo üzerinde Bor madeni B Simgesi ile gösterilir. Atom numarası 5 ve atom ağırlığı ise 10.81 olarak metal ile ametal arası yarı iletken özelliği bulunan bir elementtir. Aynı zamanda periyodik cetveldeki 3A sınıfında bulunan ve ilk, en hafif üyesi olarak bilinir. Element olarak ise Bor çok çeşitli bileşik yapma özelliğine sahiptir. Ayrıca nötronları absorbe ve etme özelliği ile beraber, günümüzde vazgeçilmez ham maddeler arasında geliyor.

Bor

Bor ne işe yarar?

Pek çok alanda hammadde olarak değerlendirilen bor, özellikle enerji kaynağı olarak değerlendirilmektedir. Bor madeninin diğer özellikleri ise şu şekilde:

- Safir kristal olarak bor yarı iletkendir.

- Yüksek sıcaklıklarda metal gibi elektrik iletirken, düşük sıcaklıklarda ise yarı iletken hale gelir.

- Yer kabuğu ağırlığının yaklaşık olarak % 0.001’ini oluşturur.

- Çeliğin sertliğini arttırma özelliğine sahiptir.

- Geleceğin enerji kaynaklarından biri olarak özel bir yapıya sahiptir.

Bor nerede kullanılır?

Bor elementi endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda bakır bazlı alaşımların gaz gidericisi olarak, belli başlı bazı maddeler için iletkenliği azaltmak, pasif ve aktif güvenlik sistemlerinde ve nükleer santrallerde kullanılmaktadır.

Bor aynı zamanda pek çok kara bitkisinin büyümesi için önemli bir rol oynar. O yüzden doğal yaşam için de Bor oldukça önemli bir yapıya sahiptir. Gelecek için enerji kaynakları açısından en önemli elementler içerisinde yer aldığı bilinmektedir. Kullanım alanları açısından ise daha yeni yeni pek çok farklı durum ortaya çıkarılıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal