Böbrek taşı hastalığına neden oluyor: Bu besinleri tüketirken bir daha düşüneceksiniz!

Böbrek taşı ağrısını çekenlerin ne kadar acıdığından yakındıklarını duymuşsunuzdur. Bazı besinleri tükettiğimizde, direkt böbrek taşına dönüşüyor. Böyle bir durumda oldukça sancılı ve zorlu bir sürecin başladığı anlamına gelir. Bu besinleri günlük beslenme rutininden çıkartılmalıdır. O halde hangi yiyecekler böbrek taşına neden oluyor? İşte böbrek taşına neden olan yiyecekler…

12.01.2024-15:25 - (Son Güncelleme: 12.01.2024-15:25) Böbrek taşı hastalığına neden oluyor: Bu besinleri tüketirken bir daha düşüneceksiniz!

Şiddetli ve ağrılara sancılara dönüştüren böbrek taşı, gece geç saatlerinde uykuları zehir hale getirebiliyor.  Bu sorunla başa çıkmanın yollarından bir tanesi de beslenme şeklinde gidilecek değişikliktir.

Böbrek taşı tehlikesi!

Böbrek taşına sebep olan besinler

Toplumda çoğunlukla ‘idrar yollarından kum dökme’ olarak adlandırılan böbrek taşı, vücuda fazla miktarda alınan tuz, şeker ve asitli gıdalar böbrekler tarafından süzülmede zorluklar yaşandığı için böbrek taşı oluşumunda önemli bir rol üstlenebiliyorlar. 

Böbrek taşı için bu besinlere dikkat!

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, bunlar arasında fast foodlar, hareketsiz yaşam, spora yeterince ve gerekli ölçüde zaman ayıramama fazla kiloların beraberinde getirdiği Sağlık sorunları, yeterli miktarda sıvı alınmaması, bol su tüketimine gerekli özenin gösterilmemesi ve aşırı tuz tüketimi böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayan en önemli gerekçeler olarak tanımlanıyor. Erkeklerin yüzde 12’sinde, kadınların ise yüzde 6’sında görülen böbrek taşları, tedavi edilmediğinde böbrek fonksiyonlarını bozarak yaşamı tehdit edebiliyor. Sonrasında diyaliz makinelerine bağımlı hale gelebiliyor.

Hangi besinlerden uzak durmalı?

Oksalat içeren besinlerden uzak durulması gerektiğini ifade eden uzmanlar, Oksalat’ın böbrek taşlarının ana bileşenlerinden biri olduğu belirtiliyor. Ayrıca yüksek oksalat içeren besinler, taş oluşum riskini de artırabilir. Peki bunlar hangi besinlerdir? Ispanak, pancar, kakao, çikolata gibi besinlerde yüksek oksalat barındırır.

Tatlandırıcıların saçtığı zehir!

Böbrek taşına sebep olan besinler

Şekerli içecekler, yüksek fruktoz içeriği nedeniyle ürik asit seviyelerini artırabilir ve böbrek taşı riskini artırabilir.

Hayvansal proteinler çok da masum değildir!

Fazla ölçüde alınan hayvansal protein alımı, idrarda kalsiyum, ürik asit ve oksalat düzeylerini artırabilir. Bu da böbrek taşı oluşum riskine neden olabilir.

Tuz alımında ölçüsü aşılmamalıdır

Yüksek tuz alımı da; idrarda kalsiyum düzeyini artırabilir ve böbrek taşı oluşumunu sağlayabilir.

C vitamini böbrek taşına etkisi!

Böbrek taşına sebep olan besinler

C vitamini alımında da aşırıya kaçmamak gerekir. Vücutta depolanmayan vitaminler arasında olan C vitamini idrar ya da terleme ile vücuttan uzaklaştırılmalıdır. Dolayısıyla idrarda oksalat birikimini artırabilir ve böbrek taşı riskine zemin hazırlayabilir!


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal