BMD: Tedbirlerle Coronavirüsün Negatif Etkilerini Çok Az Hissettik

BMD Başkanı Öncel, alınan sıkı tedbirler sayesinde coronavirüs salgınının negatif etkilerini şimdiye dek az hissettiklerini ifade ederek "Ancak salgının kontrol altına alınamaması durumunda Türk markalarının lehine olan durum tersine dönebilir" diye konuştu.

12.03.2020-11:49 - (Son Güncelleme: 12.03.2020-11:41) BMD: Tedbirlerle Coronavirüsün Negatif Etkilerini Çok Az Hissettik
BMD Başkanı Öncel, alınan sıkı tedbirler sayesinde coronavirüs salgınının negatif etkilerini şimdiye dek az hissettiklerini ifade ederek "Ancak salgının kontrol altına alınamaması durumunda Türk markalarının lehine olan durum tersine dönebilir" diye konuştu.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) aracılığıyla gerçekleştirilen Markalı İhracat Zirvesi 2020'nin açılışında söz alan BMD Başkanı Sinan Öncel, çalışma yaptıkları ülkelerde Türkiye ekonomisinin "özel kuvvetleri" gibi faaliyet gösterdiklerini belirterek, yurt dışında çalışma yapan markaların her sene Türkiye'ye milyarlarca dolar döviz kazandırdığını belirtti.

Alınan sıkı tedbirler sayesinde dünya genelinde artarak süren yeni tür coronavirüs salgınının negatif etkilerini şimdiye kadar çok az hissettiklerini belirten Öncel, senenin ilk iki ayında gıda ve hazır giyim başta olmak üzere markalı ihracatta artış yaşandığını belirtti.

Öncel, küresel ekonomide büyük bir belirsizliğe sebep olan salgının yakın gelecekte kontrol altına alınamama tehlikesinin kendilerini endişelendirdiğini belirterek, şu sözleri ekledi:

"Salgının kontrol altına alınamaması durumunda halen Türk markalarının lehine olan durum tersine dönebilir. Ham madde tedarikinde ve mamul ürün sevkiyatında sıkıntılarla karşı karşıya kalabiliriz. Öte yandan, küresel ekonomilerdeki belirsizlikle birlikte talep daralmasının da markalarımıza olumsuz yansımaları olabileceğini söyleyebilirim. Son 4 yılda sektörümüz çok ciddi sorunlar karşısında başarılı sınavlar verdi. Ben bu sorunu da en kısa zamanda atlatmayı umut ediyor ve diliyorum."

Öncel, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de hızla yayılan salgın sebebiyle küresel ekonomideki belirsizlik ve daralma tehlikesinin Türkiye'ye de yansıyabileceğini belirtti.

"Turizm daralırsa markalarımızın ciroları olumsuz etkilenir"

BMD Başkanı Öncel, markaların cirosunda yabancı harcamalarının ciidi bir payı olduğunun altını çizerek, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine bakıldığında 2019'da Türkiye'de yabancı kartlarla 82 milyar liralık alışveriş yapıldığını açıkladı.

Türkiye'de toplam kartlı harcamaların neredeyse yüzde 10'unu yabancıların yaptığını belirten Öncel, şu ifadeleri kullandı:

"Antalya, Bodrum, Marmaris gibi bazı turizm merkezlerimizde mağaza cirolarının yarıdan fazlasını yabancı harcamaları oluşturuyor. Turizm faaliyetlerinin daralması ve ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısının azalması durumunda cirolarda da kayıp yaşamak durumunda kalabiliriz. Özetle, koronavirüs salgını yakın gelecekte önlenemezse şimdi doping etkisi yaptığı markalarımızı ileride yatağa düşürebilir."


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal